Vintips till glöggmingel - Vinston

Vintips till glöggmingel

Letar du vintips till glöggmingel? Här får du bra tips på röda viner, både på flaska och på bag in box.

Vintips till glöggmingel

Vintips till glöggmingel

Glöggmingel är en trevlig tradition som blivit väldigt inne på senare år. Det hela går ut på att man samlar vännerna under avslappnade former, innan det vanliga julkaoset drar igång. Man börjar det hela med en kopp glögg när gästerna anländer – hemmagjord eller köpt glögg, vilket som går bra. Därefter får man förstås fortsätta med glögg kvällen lång om man så vill, men eftersom de flesta brukar tycka att en till två koppar är lagom sött, fortsätter de flesta kvällen med vin. Till det hela bjuder man på små enkla snittar och tilltugg med juliga smaker som går enkelt att äta och mingla med.

På Vinston älskar vi glöggmingel och har därför bunkrat upp med goda recept som passar därtill. Den som vill göra sin egen glögg hittar sex goda recept här.

Glöggmingla med något gott i glaset

Gillar du viner med djup fruktighet av mörka bär, kryddiga toner, syltiga inslag och rejält med kraft och följsamma tanniner? Då är zinfandel något för dig. Zinfandel är USA:s egen druva. Stiltypiskt för denna är djup fruktighet av mörka bär, kryddiga toner, syltiga inslag, rejält med kraft och följsamma tanniner. Det här är viner som lämpar sig mycket bra till grillat kött, rätter med fisk, men också precis lika bra till december månads glöggmingel.

Bland vintipsen tittar vi närmare på ett par zinfandels på flaska, några goda chilenare samt röda viner på Bag in Box. Alla passar utmärkt till kommande adventsfiranden. Här hittar du lättlagade glöggsnittar som passar bra att servera till.


Amazin’ Zinfandel Amazin’ Zinfandel

Amazin’ Zinfandel är ett mörkt rödvin från soliga Kalifornien i USA. Här får man njuta av mogen frukt, syltiga toner och inslag av plommon, körsbär, nejlika och örter.

Större delen av vinet jäser på ståltank medan en mindre del får jäsa på amerikanska ekfat. Detta lämpar sig väl till både kyckling, nöt- och fläskkött – exempelvis skinklindade dadlar.

» Amazin’ Zinfandel
Artnr: 7253401 | Pris: 85:-
Ursprung: USA | Druva: 100% Zinfandel


Montico The Italian Zinfandel Montico The Italian Zinfandel

Montico The Italian Zinfandel kombinerar italiensk klass med amerikansk kaxighet. Detta prisvärda vin kommer från Italiens klack Apulien och görs på zinfandeldruvans italienska motsvarighet Primitivo. Här bjuds man på intensiv fruktighet och kryddiga toner med inslag av plommon, mörka körsbär och björnbär.

Avnjut till juliga minipizzor. Montico The Italian Zinfandel finns även på Bag in Box till de större bjudningarna.

» Montico The Italian Zinfandel
Artnr: 79075 | Pris: 79:-
Ursprung: Apulien, Italien | Alk: 13,5% | Druva: Zinfandel


Prohibition Zinfandel Prohibition Zinfandel

Prohibition är en vacker zinfandel med charmfull kryddighet och tät frukt. Vinet är välbalanserat med en stor och kraftfull smak samt solmogna toner av blåbär, björnbär, mörka körsbär och rostade ekfat. Karaktären är ungdomlig och kroppen medelfyllig. Servera gärna till fisk och gratänger – förslagsvis till fina snittar av Janssons Frestelse. Favoriten Prohibition Zinfandel finns även som Bag in Box.

» Prohibition Zinfandel (74299)
Artnr: 7429901 | Pris: 99:-
Ursprung: Kalifornien | Alkohol: 14,5% | Druva: zinfandel


Indomita Gran Reserva Cinsault País Mjukt rödvin till glöggminglet

Till glöggsnittar passar det allra bäst med ett rött vin – julen går ju trots allt också i rött. Chile är ett land som producerar många intressanta viner av hög kvalitet. Varför inte prova nyheten Indomita Gran Reserva Cinsault País (6584) som kom tidigare i år. Indomitas viner har man sedan tidigare kunnat hitta på flera av Sveriges finare restauranger, såväl som på Systembolaget.

Smaken bjuder på mjuka toner av röda bär och örter. För att vinet ska bibehålla sin fräschör lagras det sedan på ståltank. Till Indomita Gran Reserva Cinsault País kan man satsa på fina, juliga snittar med julskinka. Det passar också bra till vegetariskt.

» Indomita Gran Reserva Cinsault País
Artnr: 6584 | Pris: 89:-
Ursprung: Chile | Druvor: 75% cinsault, 25% país


Indomita Duette Premium Pinot Noir För den som vill ha det lilla extra

Vill du ha lite extra kryddighet och fyllighet kan du satsa på storebrodern Indomita Duette Premium Pinot Noir från samma land och producent. I detta eleganta vin bjuds man på ett galleri av aromer med en större komplexitet.

Tack vare den fruktiga och kryddiga smaken med inslag av jordgubbar, körsbär, choklad, lakrits och ingefära kan man välja kryddiga smaker på sina glöggsnittar – exempelvis en rökig pulled pork, filodegsknyten med bacon, cherve och rödbetor, eller varför inte en minijansson?

» Indomita Duette Premium Pinot Noir
Artnr: 6602 | Pris: 99:-
Ursprung: Chile | Druva: 100% pinot noir

 


Bag in Box till Glöggminglet

Varför inte svänga ihop några snygga tapas med julsmaker att bjuda på? Eller kanske små munsbitar med försmak av julbordets korvar, skinka och Jansson? En eller två koppar glögg brukar ofta räcka, därför tipsar vi idag om några goda viner att bjuda på när man fått nog av det söta. Bag in Box är bra när man har många gäster på besök. Får man något över kan man för all del göra glögg på det sista eller använda i matlagningen.


SomeZin Zinfandel

SomeZin Zinfandel Chrostmas EditionFör de större bjudningarna är Zinfandel på Bag in Box det givna valet. SomeZin Zinfandel är ett saftigt och smakrikt vin med fruktiga inslag av plommon och körsbär tillsammans med lakrits, choklad och ek. Största delen av vinet får jäsa på ståltank och en mindre del får mogna på amerikanska ekfat. Bjud på vinet till julköttbullar med rödlök och apelsin. Just nu kan du köpa SomeZin Zinfandel i en specialdesignad jul-edition.

» SomeZin Zinfandel (2145)

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år