Höstig rotsaksjansson - Vinston

Höstig rotsaksjansson

Vad ska man välja för mat till zinfandel? Vi rekommenderar en höstig rotsaksjansson. Detta recept är både enkelt och gott.

Höstig rotsaksjansson

Vad ska man välja för mat till Zinfandel?

Till den lite svåra fisken ansjovis funkar en zinfandel alldeles utmärkt. Även till stekt lax, rullar av vit fisk som man fyller med allehanda godsaker och till klassikern Janssons frestelse blir det riktigt bra. Jansson behöver man för övrigt inte bara servera till påsk och jul. Den går alldeles utmärkt att variera med höstens rotsaker och ha som en härlig helgmiddag.

Gillar man ansjovis tar två burkar. Eftersom rotsakerna inte innehåller lika mycket stärkelse behövs ett par ägg för att få en stabilare bas. Visst går det utan, men den blir som sagt lite fastare med ägg. Tål man inte ägg kan man byta dessa mot 3 matskedar majsstärkelse som man rör ut i grädden. Är man glutenintolerant kan man skippa ströbrödet på toppen eller välja glutenfritt ströbröd. Detta finns att hitta i de flesta välsorterade matbutikerna.


Höstig rotsaksjansson

För: 4 personer

1 stor gul lök
400g rotselleri
3 morötter
3 stora rödbetor (cirka 400g)
3 ägg
5 dl grädde
1 burk ansjovis (125g)
salt, peppar, vitlökspulver
0,5 dl ströbröd

1. Grovhacka lökarna och låt lökhacket mjukna med smör i en stekpanna på låg temperatur. När löken börjar bli genomskinlig och mjuk är den klar.

2. Skala rotselleri, morötter och rödbetor. Strimla på en mandolin, för hand eller kör i en matberedare. Blanda rotsakerna med den stekta löken.

3. Vispa ihop ägg och grädde med ansjovisspad, salt, peppar och en nypa vitlökspulver.

4. Smöra en ugnsfast form och fördela ut ett lager rivna rotsaker. Fördela ut ett lager ansjovis och sedan ett lager rotsaker. Fortsätt så hela vägen upp. Slå över stanningen och grädda sedan i 200°C i cirka 60 minuter. Om gratängen börjar bli bränd på ytan, lägg över ett lager aluminiumfolie när den är i ugnen.

» Prova gärna med vårt passande vintips


Madeleine LandleyRecept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år