Höstig rotsaksjansson
Vad ska man välja för mat till zinfandel? Vi rekommenderar en höstig rotsaksjansson. Detta recept är både enkelt och gott.
Vad ska man välja för mat till Zinfandel?
Till den lite svåra fisken ansjovis funkar en zinfandel alldeles utmärkt. Även till stekt lax, rullar av vit fisk som man fyller med allehanda godsaker och till klassikern Janssons frestelse blir det riktigt bra. Jansson behöver man för övrigt inte bara servera till påsk och jul. Den går alldeles utmärkt att variera med höstens rotsaker och ha som en härlig helgmiddag.
Gillar man ansjovis tar två burkar. Eftersom rotsakerna inte innehåller lika mycket stärkelse behövs ett par ägg för att få en stabilare bas. Visst går det utan, men den blir som sagt lite fastare med ägg. Tål man inte ägg kan man byta dessa mot 3 matskedar majsstärkelse som man rör ut i grädden. Är man glutenintolerant kan man skippa ströbrödet på toppen eller välja glutenfritt ströbröd. Detta finns att hitta i de flesta välsorterade matbutikerna.
Höstig rotsaksjansson
För: 4 personer
1 stor gul lök
400g rotselleri
3 morötter
3 stora rödbetor (cirka 400g)
3 ägg
5 dl grädde
1 burk ansjovis (125g)
salt, peppar, vitlökspulver
0,5 dl ströbröd
1. Grovhacka lökarna och låt lökhacket mjukna med smör i en stekpanna på låg temperatur. När löken börjar bli genomskinlig och mjuk är den klar.
2. Skala rotselleri, morötter och rödbetor. Strimla på en mandolin, för hand eller kör i en matberedare. Blanda rotsakerna med den stekta löken.
3. Vispa ihop ägg och grädde med ansjovisspad, salt, peppar och en nypa vitlökspulver.
4. Smöra en ugnsfast form och fördela ut ett lager rivna rotsaker. Fördela ut ett lager ansjovis och sedan ett lager rotsaker. Fortsätt så hela vägen upp. Slå över stanningen och grädda sedan i 200°C i cirka 60 minuter. Om gratängen börjar bli bränd på ytan, lägg över ett lager aluminiumfolie när den är i ugnen.
» Prova gärna med vårt passande vintips
Recept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.