Så kombinerar du vin och mat med beska - Vinston

Så kombinerar du vin och mat med beska

Så kombinerar du vin och mat med beska. I Vinstons vinskola får du lära dig knepen och falluckorna till hur man matchar vin och mat.

Så kombinerar du vin och mat med beska

Så kombinerar du vin och mat med beska

Att matcha vin och mat är både kul och spännande. Men, visst kan det ändå vara lite knepigt mellan varven? I dagens vinskola går vi igenom grundsmaken beska och lär dig knepen och falluckorna. Så kombinerar du vin och mat med grundsmaken beska.

PersiljaBesk eller bitter smak upplever många som oangenäm och lite skarp. Av den orsaken tillsätts ofta beska ämnen för att förhindra att man av misstag får i sig giftiga eller på annat sätt olämpliga produkter. Men var hittar vi beska inom mat och vin? Ja, beskt vin hör inte till vanligheterna, här talar man snarare om strävhet eller bitterhet. Däremot kan vi hitta grundsmaken beska i flera råvaror, något som kan ställa till det när man ska kombinera vin till maten.

Kombinera vin och mat

Några råvaror som innehåller besk smak är mörk choklad, oliver, grapefrukt, selleri och citronskal. Beska smaker hittar vi också främst i färska grönsaker så som endiv- och rosésallat, rucola och ekbladssallad, i vissa örter som salvia, timjan och persilja samt lever. Hårt grillad mat kan upplevas som beskt såväl som grön paprika som upplevs som bitter.

Vad ska man välja för vin till besk mat?

Se upp med röda tanninrika viner till maträtter med beska/bitterhet. Även vin med hög ton av ekfat bör undvikas. Välj istället ett lättare vin utan strävhet och med frisk syra. Vita viner som är fruktiga och har en högre alkoholhalt fungerar till besk mat.

Hur räddar man den beska maten?

CitronVill man ändå dricka vin till besk mat kan man rädda det hela genom att addera syra och sälta till rätten – exempelvis vinäger, citron eller något annat syrligt. Dessa två komponenter – salt och syra – minskar beskans negativa effekt på vinet och fungerar som en smakbrygga.

Även fett har en mildrande effekt på beskan i maten, så att hälla på olja på salladen eller tillföra smör, grädde eller creme fraiche har positiva effekter. Ekfatslagrat vin förstärker beskan i maten med kan fungera om maten är rökt.


Vinglas rödvin Beska i maten:

• Besk mat minskar syrligheten i vin.
• Besk mat ökar beskan/strävheten
• Besk mat ökar upplevelsen av sötma i vinet
• Besk mat ökar effekten av matens umami

Strävhet/bitterhet i vinet:

• Strävhet i vinet minskar upplevelsen av syrlighet i maten
• Strävhet i vinet ökar upplevelsen av sälta i maten
• Strävhet i vinet ökar upplevelsen av beska i maten
• Strävhet i vinet ökar upplevelsen av sötma i maten
• Strävhet i vinet ökar upplevelsen av hetta i maten

Mer läsning:
» Så kombinerar du vin och mat med sälta

» Så kombinerar du vin och mat med sötma

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år