Så kombinerar du vin och mat med beska
Så kombinerar du vin och mat med beska. I Vinstons vinskola får du lära dig knepen och falluckorna till hur man matchar vin och mat.
Så kombinerar du vin och mat med beska
Att matcha vin och mat är både kul och spännande. Men, visst kan det ändå vara lite knepigt mellan varven? I dagens vinskola går vi igenom grundsmaken beska och lär dig knepen och falluckorna. Så kombinerar du vin och mat med grundsmaken beska.
Besk eller bitter smak upplever många som oangenäm och lite skarp. Av den orsaken tillsätts ofta beska ämnen för att förhindra att man av misstag får i sig giftiga eller på annat sätt olämpliga produkter. Men var hittar vi beska inom mat och vin? Ja, beskt vin hör inte till vanligheterna, här talar man snarare om strävhet eller bitterhet. Däremot kan vi hitta grundsmaken beska i flera råvaror, något som kan ställa till det när man ska kombinera vin till maten.
Kombinera vin och mat
Några råvaror som innehåller besk smak är mörk choklad, oliver, grapefrukt, selleri och citronskal. Beska smaker hittar vi också främst i färska grönsaker så som endiv- och rosésallat, rucola och ekbladssallad, i vissa örter som salvia, timjan och persilja samt lever. Hårt grillad mat kan upplevas som beskt såväl som grön paprika som upplevs som bitter.
Vad ska man välja för vin till besk mat?
Se upp med röda tanninrika viner till maträtter med beska/bitterhet. Även vin med hög ton av ekfat bör undvikas. Välj istället ett lättare vin utan strävhet och med frisk syra. Vita viner som är fruktiga och har en högre alkoholhalt fungerar till besk mat.
Hur räddar man den beska maten?
Vill man ändå dricka vin till besk mat kan man rädda det hela genom att addera syra och sälta till rätten – exempelvis vinäger, citron eller något annat syrligt. Dessa två komponenter – salt och syra – minskar beskans negativa effekt på vinet och fungerar som en smakbrygga.
Även fett har en mildrande effekt på beskan i maten, så att hälla på olja på salladen eller tillföra smör, grädde eller creme fraiche har positiva effekter. Ekfatslagrat vin förstärker beskan i maten med kan fungera om maten är rökt.


Beska i maten:
• Besk mat minskar syrligheten i vin.
• Besk mat ökar beskan/strävheten
• Besk mat ökar upplevelsen av sötma i vinet
• Besk mat ökar effekten av matens umami
Strävhet/bitterhet i vinet:
• Strävhet i vinet minskar upplevelsen av syrlighet i maten
• Strävhet i vinet ökar upplevelsen av sälta i maten
• Strävhet i vinet ökar upplevelsen av beska i maten
• Strävhet i vinet ökar upplevelsen av sötma i maten
• Strävhet i vinet ökar upplevelsen av hetta i maten

Mer läsning:
» Så kombinerar du vin och mat med sälta
» Så kombinerar du vin och mat med sötma