Så kombinerar du vin och mat med sötma - Vinston

Så kombinerar du vin och mat med sötma

Att matcha vin och mat är både kul och spännande. Men, visst kan det ändå vara lite knepigt mellan varven? Här får du lära dig att kombinera vin och mat med sötma.

Så kombinerar du vin och mat med sötma

Så kombinerar du vin och mat med sötma

Att kombinera mat och vin är inte helt lätt – alla kombinationer blir tyvärr inte lika bra. Trots det är det lärorikt att våga sig på nya kombinationer och testa – genom erfarenheter lär man sig. Av de fem grundsmakerna sött, salt, surt, beskt och umami, kollar vi här på hur man matchar smaken sött – sött i mat och sött i vin.

Vad är en smakbrygga?

Kort kan man säga att en smakbrygga är en passande smak som adderas eller ökas i maten för att få vin att matcha. Ett exempel kan vara om ett vin är för strävt för att passa till det på tallriken. Då kan man lägga till syrlighet eller sälta i maten, exempelvis med hjälp av vinäger eller vanligt salt. På så vis dämpar man strävheten i vinet och har då använt sig av en smakbrygga. I detta fall är just vinägern eller saltet själva smakbryggan.

Smör Exempel smakbryggor

Några exempel på smakbryggor som är extra vänliga att hjälpa maten på traven med är salt, ost, peppar och vitlök – de två första adderar sälta medan de två sista adderar lite sting. För att överbygga med fett är smör, olja och grädde bra att tillsätta. Vill man istället ha mer surt eller syrlighet i maten kan man istället blanda i vin i maten, såväl som vinäger, citron eller creme fraiche. Även syrliga bär adderar syrlighet.

Hur vet man om en smak passar till vinet?

Det enklaste är att välja vinet först och sedan bygga rätten kring vinets egenskaper och smaker. De smaker som är dominanta i maten är förstås de som påverkar mest. Det finns också några direkta ovänner bland råvaror som är lite svårare att matcha med – bland annat sparris, kronärtskocka, ägg, tomat och beska salladssorter. Här passar söta, fruktiga och friska viner lite bättre till – exempelvis vin på druvorna Riesling eller Sauvignon Blanc.

Macarons Sötma i vin och mat

Sötma fungerar som en smakförstärkare. Sötma i maten får vi bland annat genom honung, rotfrukter, socker, frukt, majs och bär. När det kommer till vin har förstås alla någon form av sötma då de görs på vindruvor – vilka innehåller fruktsocker. Men, hur söta de är varierar. Vi har de riktigt söta vinerna så som Gewürztraminer, Eiswein och Sauternes. Rosévin och vissa mousserande viner drar också åt det sötare hållet.

I övrigt brukar vita viner gå under benämningen fruktiga eller halvtorra, medan rött vin, som så gott som alltid är torrt och kallas för bäriga när de innehåller sötare nyanser.


Sötma mot sälta. Ett klassiskt exempel är att välja en smakrik och salt ost som avnjuts tillsammans med ett sötare vin. Här är portvin ett gott val. Amarone är också fint att matcha till salta ostar så som parmesan och manchego.

» Prova portvinet Kopke Fine Ruby Port (8048)

Till söt mat och dessert. Om maten är söt bör vinet vara sötare lyder en tumregel. Till många desserter faller därför ofta valet på ett sötare vin eller något med bubblor i. Här kan en Gewürztraminer passa bra, såväl som Cava eller Champagne. Även maträtter med söta inslag, exempelvis av frukt, sylt eller salsa, passar bra med ett fruktigt eller bärigt vin.

» Alexandre Bonnet Perle Rosé (7471)

Till het mat. Sött vin är bra till het mat då det dämpar hettan. Riesling är en klassiker som ofta föreslås, mycket tack vare att det passar så bra. Är maten riktigt het bör man skippa de torra rieslingarna och snarare gå på en halvtorr till söt.

» Königsmosel Riesling (7469)

Till buffé funkar det bra med ett bärigt eller fruktigt vin. Många rätter vid buffé innehåller mat med hög smakrikedom samt sälta och fett, exempelvis pajer, kallskuret, gratänger och sallader. Här skadar det förstås inte att välja vin på box så att alla får något i glaset.


Smakguide i miniformat: sötma

DessertSötma i maten:
– Minskar upplevelsen av sötma i vinet
– Ökar upplevelsen av beska/strävhet i vinet
– Ökar upplevelsen av syrlighet i vinet
– Ökar friskheten i vinet

Sötma i vinet:
– Dämpar upplevelsen av sötma i maten
– Dämpar upplevelsen av styrka och hetta i maten
– Ökar upplevelsen av beska i maten
– Ökar upplevelsen av syrlighet i maten

Kom ihåg! Om maten är söt kan drycken kännas mer alkoholrik. Dessutom kan vinet upplevas som bittrare och strävare.

Mer läsning:

» Så kombinerar du vin och mat med sälta

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år