Vin till våfflor? - Vinston

Vin till våfflor?

Doften av nygräddade våfflor är ett minst lika säkert vårtecken som påskliljor, fågelkvitter och solsken. Visst är det gott med en kopp kaffe till – men finns det något vin som passar till våfflor?

Det kan låta tokigt, vi vet. Ibland är det dock de mest kreativa kombinationerna av mat och dryck som är de allra godaste. Vi ska därför ge dig spännande förslag på dryck till våfflor. För att kunna hitta rätt, ska vi först ta en titt på våfflans olika smakkomponenter.

Konsistens och fyllighet

En bra våffla anses av de flesta vara frasig, men kan ha en liten krämighet i kärnan. Vi kan vara överens om att en våffla är av mer kraftfull karaktär än en pannkaka. Den är helt enkelt tjockare. Kopplat till dryck, behöver vi alltså ett vin som kan matcha frasigheten och på ett fräscht sätt “skära igenom” krämigheten. Ett mousserande vin med frisk syra eller en cider ligger nära till hands – bubblorna matchar våfflornas textur och den friska syran bryter av mot maträttens tyngre element.

Grundsmaker

De grundsmaker vi kan finna i mat är sälta, syra, beska, sötma och umami. Våfflan är i sig själv ganska neutral, möjligtvis kan den bjuda på lite umami från den äggbaserade smeten. Grundsmakerna beror på tillbehören och kan domineras av sötma om våfflan serveras med sylt, eller av sälta om vi bjuder på en mer matig våffla med exempelvis ost, skinka och senap. Väljer vi den söta varianten, behöver vi hitta ett vin med minst lika mycket sötma för att skapa balans. Väljer vi i stället den salta varianten, kan det vara gott med ett friskt och fruktigt vin som kan balansera sältan.

Königsmosel RieslingChâteau Baulac Dodijos

Vintips till våfflor med söta tillbehör

Königsmosel Riesling, nr 7469, finns i tre format: 375 ml, 750 ml och på trelitersbox, för 45, 69 och 199 kr. Det är ett druvigt, fruktigt vin med behaglig sötma (36 gram per liter) som passar perfekt till våfflor med söta tillbehör. I smaken hittar vi inslag av päron, persika, melon och mandarin. Vinet är inte efterrätts-sött, utan passar även bra för dig som föredrar viner med en mjuk, avrundad smak.

Om du vill gå “all in” i favoritkombinationen våfflor med hjortronssylt, ska du prova Château Baulac-Dodijos, nr 2154, ett dessertvin från Sauternes i sydvästra Frankrike. En del av druvorna har angripits av ädelröta, botrytis, som förutom att koncentrera druvornas smak även ger aromer av pomerans och saffran. Utöver att vara sött är vinet även mycket friskt, och upplevs som fräscht i kombinationen med våfflor och hjortronssylt.

Vintips till våfflor med lax, ost eller skinka

För dig som vill prova en lunchvåffla med lax, ost eller skinka, är vårt bästa förslag en torr fransk cider! Inte helt osökt, eftersom matiga crêpes och cider är en klassisk kombination i norra Frankrike.

Galipette Cidre Brut 330 ml, nr 89288, 19:90, är gjord på cideräpplen från Bretagne, Frankrike. Smaken är fruktig med en liten sötma, ciderns härliga äpplighet och bubblor ger en ny dimension till en matig våffla.

Vill du prova ett vin i stället?

Bon Eco, nr 2328, 99 kr är ett ekologiskt vin från Sydafrika, gjort på druvorna Chenin Blanc och Verdelho. Smaken har inslag av kiwi, krispiga äpplen, päron och grapefrukt. Ett glas Bon Eco är en utmärkt följeslagare till en våffla av matigare modell.

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år