Kombinera vin och mat med sälta - Vinston

Kombinera vin och mat med sälta

Salt är lite av en magisk ingrediens när det kommer till vinmatchning. Här får du veta hur enkelt det är att kombinera vin och mat med sälta.

Kombinera vin och mat med sälta

Kombinera vin och mat med sälta

Sälta är en smak man finner i mat men sällan i dryck. Att påstå att det finns salta viner är förstås att ta i, men visst finns det karaktärer i vin som kan påminna som sälta, exempelvis när det är hög mineralitet i vinet. I det spanska starkvinet Sherry av typerna Fino och Manzanilla kan man i vissa fall förnimma ett uns sälta. I denna guide kommer vi dock bara att prata om salt i maten. Salt är faktiskt lite av en magisk ingrediens när det kommer till vinmatchning och när man ska bygga smakbryggor. Här får du veta hur enkelt det är att kombinera vin och mat med sälta.

Vad ska man undvika för vin till salt mat?

Precis som doktorerna säger ska man se upp med att salta för mycket. För mycket salt i maten kan nämligen förstärka oönskade bismaker i maten och vi vissa fall plocka fram en metallisk smak. Och å andra sidan, vem tycker om för salt mat?

Låt hellre gästerna addera det sista saltet själva. Det är få viner som inte passar till sälta, dock bör man undvika de allra lättaste vita vinerna eftersom de faller platt och blir överkörda. De blir helt enkelt ännu mildare.

Vad för vin ska man välja till salt mat?

En nypa salt i maten kan ställa mycket till rätta och leda till ljuvliga kombinationer. Salt lockar fram smakerna i råvarorna och rundar av syra och sötma. Har man alltså en maträtt som blivit för sur eller för söt, addera lite salt. Salt i maten förstärker sötma och frukt i vinet. Det dämpar också syrlighet och strävhet i vinet.

Salt mat och syrligt vin

SaltEtt vin med hög syra kan med fördel väljas till salt mat eftersom sältan i maten dämpar vinets syrlighet. Bland dessa klassiker hittar vi kombinationen ostron och champagne.

Salt mat och sött vin

Salt mat passar även bra till sött vin. Precis på samma sätt dämpar sältan i maten det söta i vinet. Även här finns några klassiska exempel så som lufttorkad skinka med melon. Mögelostar är salta och passar utmärkt till de söta vintyperna sauternes och portvin. Ett sött vin kan med fördel väljas till sill – exempelvis en halvtorr riesling eller grüner veltliner.

Salt mat och strävt vin

Viner med mycket tanniner passar utmärkt till salt och fet mat. Det är alltså inte så konstigt att en grillad köttbit med en potatisgratäng passar utmärkt till tanninrika viner.

Salt och umami

Salt kan också mildra den femte grundmaken umami. Prova med att äta tomat och sedan dricka ett rött, strävt vin. Prova sedan samma procedur men att salta på tomaten innan.


Lathund: Så kombinerar du vin och mat med grundsmaken sälta

Sälta i maten:

Salt– minskar upplevelsen av syrlighet i vinet
– minskar upplevelsen av sötma i vinet
– minskar upplevelsen av strävhet i vinet
– minskar umamins effekt på vinet

Sälta i vinet:

– minskar upplevelsen av beska i maten
– minskar upplevelsen av sötma i maten
– minskar upplevelsen av syrlighet i maten

Mer läsning:

» Så kombinerar du vin och mat med sötma

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år