Vinlandet Portugal - Vinston

Vinlandet Portugal

Den som någon gång besökt Portugal kommer ofta tillbaka. Oavsett om man vandrat upp och ner på Lissabons gator, kantade av vackra husfasader från olika tidsepoker. Eller tagit tåget till Douro-dalens storslagna landskap, där kilometervis av terrasserade vinodlingar mjukt följer bergets form. Och där Douro-floden stillsamt rinner fram, ständigt närvarande. Portugal är ett spännande vinland med mycket att upptäcka.

Vinho Verde

I norra Portugal, närmast gränsen till Spanien, hittar vi området Vinho Verde. Översatt från portugisiska betyder det “grönt vin”. Det betyder inte att vinerna är gröna – däremot vita, med frisk och fräsch karaktär. Vanliga druvor är Alvarinho, Loureiro och Avesso. Närheten till Atlanten ger ett milt och svalt klimat, med mer regn än i landets sydligare delar. Det svala vädret bidrar till att vinerna får hög fruktsyra och en relativt låg alkoholhalt. Aromerna brukar påminna om citrus, gröna äpplen och päron. Vinho Verde har ibland kvar lite kolsyra från jäsningen. Något som ger en extra sprits åt vinerna!

Douro och Dão

I södra delen av Vinho Verde finner vi hamnstaden Porto. Där mynnar floden Douro ut i Atlanten. Kanske tänker du på portvin när du hör namnet Porto? Inte helt osökt, eftersom portvinerna traditionellt sett lagrats i denna stad innan de buteljerats och skeppats vidare till andra marknader. Om vi följer floden uppströms, in i landet, hamnar vi i Douro-dalen. Här odlas druvor med namn som Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz och Tinta Barocca. De de har gemensamt är att hela gänget är kända portvins-druvor. Efter jäsning och förstärkning lagras de antingen på fat eller flaska, och kan sedan avnjutas i decennier framåt som portvin.

Granne med Douro ligger Dão, ett mindre distrikt känt för torra, eleganta röda viner. Dão har ett fördelaktigt läge omgivet av berg. På så sätt är det skyddat från Atlantents friska vindar och från sydligare breddgraders värme. Dão’s vingårdar är placerade på mellan 200 och upp till 1000 meter över havet. Varma dagar varvas med svala nätter. Druvorna får en lång odlingssäsong, vilket gör att ett stort spektrum av intressanta aromer hinner utvecklas och ge karaktär åt vinerna. Touriga Nacional och Alfrocheiro är två röda favoritdruvor, medan Encruzado är Dão’s vita stjärnskott.

Lissabon och Tejo

Nordväst om huvudstaden sprider vinodlingar ut sig i olika riktningar. Portugiska druvor som Touriga Nacional och Trincadeira, såväl som internationella Syrah och Cabernet Sauvignon har inga problem att mogna i Lissabons soliga klimat. De allra flesta viner från trakten kring huvudstaden bär kvalitetsbeteckningen Vinho Regional Lisboa och är i fruktig, matvänlig stil med mjuka tanniner. I det minimala området Colares, allra längst ut i sydväst, finns dock en helt annan stil av vin. Här växer oympade stockar som aldrig drabbats av vinlusen, i rena sandjordar. Druvan heter Ramisco, och vinerna tar flera decennier på sig att mogna…

En kort biltur från Lissabon, och vi är i vinområdet Tejo. Känt inte bara för vinodlingar, men också för kork- och olivträd. Tejo är utan tvekan en av de regioner i Portugal med längst historia av att odla och producera vin. Precis som för Douro, har Tejo fått sitt namn av den flod som flyter genom landskapet. Vanligt förekommande röda druvor är Trincadeira, Castelão och Aragonês. För vita viner är det Fernão Pires och Arinto som är mest populära, tack vare att de kan behålla en frisk och pigg fruktsyra trots en varm och solig odlingssäsong.

Två portugisiska vintips

Vi inleder med ett vintips från Dão DOC. Du minns det bergiga området med röda kvalitetsviner? Taverna Boas Vindas finns på ett flertal Systembolag runt om i landet och att beställa.

Pris: 199 kr

Artikelnummer: 4647

Druva: 30% Touriga Nacional, 24% Alfrocheiro, 23% Tinta Roriz, 23% Jaen

Doft: Fruktig doft av plommon, körsbär, hallon, kryddor, lakrits och örter.

Smak: Fruktig och kryddig smak med inslag av plommon, björnbär, skogsbär, lakrits, lagerblad, kryddor och örter. Balanserad eftersmak.

Tillverkning: Druvorna skördas manuellt i september och jäses under tre veckor. Vinet har sedan lagrats i en blandning av stål- och cementtankar.

Vårt nästa tips kommer från granndistriktet Douro och passar perfekt till ostar och choklad. Kopke Fine Ruby kommer från ett av världens äldsta portvinshus och finns på praktisk halvflaska.

Pris: 79 kr för 375 ml, 129 kr för 750 ml

Artikelnummer: 8048-02 respektive 8048-01

Druva: Field blend

Doft: Fruktig, kryddig doft med ett tydligt inslag av örter och toner av mörka körsbär, plommon, skogsbär och lakrits.

Smak: Ett sött, smakrik och balanserat vin med en kryddig och örtig karaktär och en angenäm körsbärsbitterhet balanseras med generösa skogsbärstoner och en mild eldighet.

Tillverkning: Jäsningen avbryts när druvorna uppnått några procent alkohol genom tillsättande av 77% vinsprit. I det att druvorna ännu inte är färdigjästa innehåller de fortfarande en hel del socker vilket resulterar i ett sött starkvin med cirka 20% alkohol. Vinet lagras sedan på ekfat under några år innan buteljering.

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston är en del av Solera Sweden som är ett snabbt växande företag inom den svenska dryckesmarknaden. Vi verkar i alla kanaler som finns i Sverige, och i de flesta dryckeskategorier. År 2021 blev Solera en del av det danska företaget Royal Unibrew som är en av de största dryckesaktörerna i Norden. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Sweden AB.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år