Viltfärsbiffar med potatismos och lingon
Letar du efter ett höstigt recept och vintips inför helgen? Laga viltfärsbiffar med potatismos och lingon och servera med Falchini Chianti Colli Senesi.
Höstigt recept och vintips
Under hösten och vintern är många ute och jagar. Att ta jaktlicens har på sistone blivit populärt, och idag jagar var och varannan kock, framför allt dem vi ser på tv och de som är krögare på Sveriges kändiskrogar. Under hösten passar det utmärkt att lyxa till sig med viltkött. Vi som inte jagar kan förstås köpa det i butik för avnjuta med ett gott glas vin.
Vilket vin till biffarna?
En härlig hösträtt att laga är viltfärsbiffar med potatismos och lingon. Dels är det en enkel maträtt att laga, dels kan den lagas i förväg och värmas på vilket är perfekt om man ska ha gäster. Tänk på att inte genomsteka biffarna helt om du har tänkt att värma på dem, annars finns det risk att de blir torra. Tack vare den timjan och västerbottensost som är i rätten passar det fint med detta härliga italienska vin.
» Läs gärna mer om hur man kombinerar mat och vin här.
Viltfärsbiffar med potatismos och lingon
För: 4 personer
Potatismos:
800g fast potatis
1 dl mjölk
1 smörklick
salt, peppar
Viltfärsbiffar:
1 ägg
1 dl ströbröd
2 tsk torkad timjan
1 msk hackad, färsk rosmarin
salt, peppar
1 dl riven Västerbottensost
500g viltfärs, ex älgfärs
Timjansås:
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 tsk torkad timjan
0,5 dl rödvin
1 tsk soja
salt, peppar
Tillbehör:
100g frysta lingon
1. Skala och dela potatisen till mindre bitar. Koka i saltat vatten i cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör i mjölk och en smörklick och smaka av med salt och peppar.
2. Blanda ägg och ströbröd med örter och kryddor. Riv västerbottensosten och blanda ner dem samt färsen i smeten. Forma till biffar och stek dem i smör.
3. Lyft ur biffarna ur stekpannan. Klicka i smör och hetta upp pannan. Ha i grädde, mjölk rödvin och soja och låt det koka upp. Låt puttra i cirka 5 minuter . Smaka av med salt och peppar. Servera med såsen, tinade lingon och lite extra timjan på biffarna.
Rödvin och viltfärsbiffar
Kombinera middagsmaten med rödvin från ett av Italiens mest populära distrikt, Toscana. Falchini Chianti Colli Senesi kommer från Toskanska Chianti och tillverkas enligt den högsta italienska klassificeringen DOCG. Denna ställer striktare krav vilket innebär att vinet produceras enligt särskilda riktlinjer för att nå sin fulla potential.
Vinet är medelfylligt och balanserat med inslag av mörka körsbär, plommon, örter och choklad. Lagringen sker på små franska ekfat under 6 månader vilket även adderar en fin och jämn smak av fat. Servera vinet till helgens recept på viltfärsbiffar med potatis och lingon.
Visste du förresten att tidigare årgång av vinet utnämndes till ”Bästa Köp” i Allt om Vin, i november 2015?
» Falchini Chianti Colli Senesi
Artnr: 2328 | Pris: 119:-
Ursprung: Toscana, Italien | Druva: sangiovese och merlot