Viltfärsbiffar med potatismos och lingon - Vinston

Viltfärsbiffar med potatismos och lingon

Letar du efter ett höstigt recept och vintips inför helgen? Laga viltfärsbiffar med potatismos och lingon och servera med Falchini Chianti Colli Senesi.

Viltfärsbiffar med potatismos och lingon

Höstigt recept och vintips

Under hösten och vintern är många ute och jagar. Att ta jaktlicens har på sistone blivit populärt, och idag jagar var och varannan kock, framför allt dem vi ser på tv och de som är krögare på Sveriges kändiskrogar. Under hösten passar det utmärkt att lyxa till sig med viltkött. Vi som inte jagar kan förstås köpa det i butik för avnjuta med ett gott glas vin.

Vilket vin till biffarna?

En härlig hösträtt att laga är viltfärsbiffar med potatismos och lingon. Dels är det en enkel maträtt att laga, dels kan den lagas i förväg och värmas på vilket är perfekt om man ska ha gäster. Tänk på att inte genomsteka biffarna helt om du har tänkt att värma på dem, annars finns det risk att de blir torra. Tack vare den timjan och västerbottensost som är i rätten passar det fint med detta härliga italienska vin.

» Läs gärna mer om hur man kombinerar mat och vin här.


Viltfärsbiffar med potatismos och lingon

För: 4 personer

Potatismos:

800g fast potatis
1 dl mjölk
1 smörklick
salt, peppar

Viltfärsbiffar:

1 ägg
1 dl ströbröd
2 tsk torkad timjan
1 msk hackad, färsk rosmarin
salt, peppar
1 dl riven Västerbottensost
500g viltfärs, ex älgfärs

Timjansås:

2 dl grädde
2 dl mjölk
2 tsk torkad timjan
0,5 dl rödvin
1 tsk soja
salt, peppar

Tillbehör:

100g frysta lingon

1. Skala och dela potatisen till mindre bitar. Koka i saltat vatten i cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör i mjölk och en smörklick och smaka av med salt och peppar.

2. Blanda ägg och ströbröd med örter och kryddor. Riv västerbottensosten och blanda ner dem samt färsen i smeten. Forma till biffar och stek dem i smör.

3. Lyft ur biffarna ur stekpannan. Klicka i smör och hetta upp pannan. Ha i grädde, mjölk rödvin och soja och låt det koka upp. Låt puttra i cirka 5 minuter . Smaka av med salt och peppar. Servera med såsen, tinade lingon och lite extra timjan på biffarna.


Rödvin och viltfärsbiffar

Falchini Chianti Colli SenesiKombinera middagsmaten med rödvin från ett av Italiens mest populära distrikt, Toscana. Falchini Chianti Colli Senesi kommer från Toskanska Chianti och tillverkas enligt den högsta italienska klassificeringen DOCG. Denna ställer striktare krav vilket innebär att vinet produceras enligt särskilda riktlinjer för att nå sin fulla potential.

Vinet är medelfylligt och balanserat med inslag av mörka körsbär, plommon, örter och choklad. Lagringen sker på små franska ekfat under 6 månader vilket även adderar en fin och jämn smak av fat. Servera vinet till helgens recept på viltfärsbiffar med potatis och lingon.

Visste du förresten att tidigare årgång av vinet utnämndes till ”Bästa Köp” i Allt om Vin, i november 2015?

» Falchini Chianti Colli Senesi
Artnr: 2328 | Pris: 119:-
Ursprung: Toscana, Italien | Druva: sangiovese och merlot

Taggat med:ReceptViltkött

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år