Så väljer man vin till maten - Vinston

Så väljer man vin till maten

Att matcha vin och mat är kanske inte alltid helt lätt. Vad ska man tänka på och hur gör man? Här får du veta hur man väljer vin till maten.

Så väljer man vin till maten

Så väljer man vin till maten

Att matcha vin och mat är kanske inte alltid helt lätt. När allt kommer till kritan ska inte bara maten smaka bra, den ska också passa det vin man väljer. Men hur gör man för att hitta ett bra vin till maten?

Mat innehåller fem grundsmaker som påverkar hur allt passar ihop – salt, sött, surt, beskt och umami. I vin pratar man sällan om sälta och beska, men förutom vinets olika inslag av exempelvis bär och frukt, kan det också ha mycket eller lite tanniner.


Samma smak på maten och vinet

Så hur gör man? Det bästa knepet när man ska skapa harmoni är att plocka upp en smak ur vinet. Har vinet exempelvis hög syra kan man addera syra i maten genom vinäger, citron eller creme fraiche. Är vinet fruktigt och lite sötare kan man gott lägga till sylt, gelé eller en härlig kompott.

Mat och vin Samma fyllighet

Det andra knepet är att välja samma fyllighet på maten som vinet. Är vinet strävt och robust krävs det mat i samma stil. Satsa på en redig köttbit, en krämig gratäng och en mustig sås.

Är vinet istället lättare kan det passa bättre med råvaror som inte tar över vinet, exempelvis kyckling eller fisk med lättsamma tillbehör. Ju tyngre vinet är, desto bör man kunna tugga på maten.

Samma ursprung

Det tredje knepet är att välja mat och vin från samma ursprung. Det är faktiskt inte konstigt att spanska viner passar bra med tapas och paella medan italienska viner funkar fint med pasta och pizza. Anledningen till att vin och mat från samma land ofta passar så bra ihop beror på att man i dessa länder har en lång historia med vin som måltidsdryck. Man har helt enkelt kunnat testa lite längre. Vilka ska man då börja att prova med?


Franskt vin

Franskt vinI Sverige har vi länge influerats av det franska köket, dels tack vare att Frankrike länge varit ledande inom gastronomi. Av den orsaken är vårt svenska kök ganska likt det franska.

Här finns det mycket rustik husman, grytor, soppor och gratänger. Vill man då gå på ett säkert kort när det ska drickas gott till maten måste man nästan prova ett vin från Frankrike. Det är aldrig fel med lite fransk finess!

» Botanisera bland goda franska viner till middagen.

Spanska viner

Spanska vinerVisste du att Spanien är ett av världens största vinländer? Vi återkommer gärna till Spanien eftersom det är härifrån man kan hitta både prisvärda och annorlunda viner utan problem. Det mest välkända distriktet i Spanien är Rioja, ett område som blev enormt populärt under 80-talet då många trevliga viner dök upp till bra priser på Systembolaget. Här finns en fantastisk bredd och många bra viner för den som är nyfiken på att upptäcka mer. Spanska viner funkar fint att matcha till både vardags och fest. Så klart är de också givna val till tapas, tacos och kötträtter.

» Inspirers av Vinstons spanska viner.

Italienska viner

Italienska vinerDet italienska köket har många gemensamma smaker med vårt svenska kök. Vi har också sedan långt tillbaka, nämligen redan i slutet av 60-talet då pizzeriorna började etableras i Sverige, tagit den italienska maten till våra hjärtan och in i våra hem.

Ta mat som pasta, pizza, tomatdoftande raguer och kallskuret. De serveras emellanåt i var mans hem, och visst är de superba till ett glas italienskt vin!

» Här hittar du italienska viner.

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år