Viltfärsbiffar med potatismos och lingon
Letar du efter ett höstigt recept och vintips inför helgen? Laga viltfärsbiffar med potatismos och lingon.
Höstigt recept
Under hösten och vintern är många ute och jagar. Att ta jaktlicens har på sistone blivit populärt, och idag jagar var och varannan kock, framför allt dem vi ser på tv och de som är krögare på Sveriges kändiskrogar. Under hösten passar det utmärkt att lyxa till sig med viltkött. Vi som inte jagar kan förstås köpa det i butik för avnjuta med ett gott glas vin.
» Läs gärna mer om hur man kombinerar mat och vin här.
Viltfärsbiffar med potatismos och lingon
För: 4 personer
Potatismos:
800g fast potatis
1 dl mjölk
1 smörklick
salt, peppar
Viltfärsbiffar:
1 ägg
1 dl ströbröd
2 tsk torkad timjan
1 msk hackad, färsk rosmarin
salt, peppar
1 dl riven Västerbottensost
500g viltfärs, ex älgfärs
Timjansås:
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 tsk torkad timjan
0,5 dl rödvin
1 tsk soja
salt, peppar
Tillbehör:
100g frysta lingon
1. Skala och dela potatisen till mindre bitar. Koka i saltat vatten i cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör i mjölk och en smörklick och smaka av med salt och peppar.
2. Blanda ägg och ströbröd med örter och kryddor. Riv västerbottensosten och blanda ner dem samt färsen i smeten. Forma till biffar och stek dem i smör.
3. Lyft ur biffarna ur stekpannan. Klicka i smör och hetta upp pannan. Ha i grädde, mjölk rödvin och soja och låt det koka upp. Låt puttra i cirka 5 minuter . Smaka av med salt och peppar. Servera med såsen, tinade lingon och lite extra timjan på biffarna.