Vilket vin väljer man till fisksoppa? - Vinston

Vilket vin väljer man till fisksoppa?

Vilket vin väljer man till fisksoppa? Kan man servera rött vin till fisksoppan? Hur gör man om soppan innehåller saffran eller chili? Spana in våra tips.

Vilket vin väljer man till fisksoppa?

Vilket vin väljer man till fisksoppa?

Att välja vin till fisksoppa är kanske inte alltid helt lätt. En fisksoppa kan ju nämligen varieras på en hel mängd olika sätt. Är den tunn och syrlig eller fyllig och gräddig? Innehåller den bara fisk eller även skaldjur? Är den smaksatt med chili eller har den kryddighet från saffran?

Som du märker finns det olika parametrar att ha i åtanke när man väljer vin till fisksoppan. Men ingen oro, det finns flera enkla knep att ta till när du väljer vin till denna rätt. Spana gärna in Vinstons recept på lyxig fisksoppa. Glöm förresten inte att vinet också gärna får ingå i själva soppan och sedan drickas till.

Rött vin till fisksoppa

FisksoppaNaturligtvis kan man tycka att vitt vin och rosévin är de självklara valen till fisksoppa eftersom rött blir för kraftigt och kör över de fina smakerna i fisksoppan. Dock kan en soppa baserad på tomater passa fint till ett lätt och bärigt rödvin. Exempelvis en pinot noir från gamla världen eller en beaujolais.

Vin till klassisk fisksoppa

Till en klassisk fisksoppa, utan saffran, passar torra, vita viner av druvorna chardonnay, riesling, sauvignon blanc, verdejo och semillon. Här passar generellt både stramare och varmare smaktoner i vinet. Också gärna mineral och friskhet. Varför inte prova en chablis, en torr riesling från Tyskland eller en österrikisk grüner veltliner?

Fruktiga och mineralrika roséviner är också utmärkt till fisksoppa, precis som ett torrt mousserande vin. Innehåller soppan grädde eller creme fraiche, eller serveras med aioli, då kan vinet vara lite fylligare.

Till fisksoppa med saffran

Har du en fisksoppa som smaksatts med saffran är det bäst att välja ett vin med lite varmare toner och mer sötma, snarare än att satsa på stramhet.

FisksoppaExempelvis kan det passa med en ekfatslagrad chardonnay, en fransk sauvignon blanc, vitt vin av druvan grüner veltliner, albariño eller verdejo, såväl som ett smakrikt och fruktigt rosévin. Vin som har saffran i sin smakbeskrivning passar också utmärkt till.

Till fisksoppa med hetta

Till en fisksoppa med lite hetta passar det bra med halvtorra och söta viner. Dock vill man fortfarande behålla friskhet och syra eftersom vi faktiskt har med fisk och skaldjur att göra. Torra viner har en tendens att krocka med hetta, så grundregeln säger mycket frukt och gärna lite sötma. Matcha den heta fisksoppan med halvtorr riesling, gewurztraminer, viognier eller chenin blanc.

Fisksoppa är utmärkt vardagsmat såväl som en förträfflig bjudrätt. Lyxa till det hela med goda tillbehör som bröd och aioli. Soppan kan med fördel förberedas dagen innan – då får smakerna lägga sig och komma till sin rätt.

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år