Fisksoppa med lax, torsk och aioli - Vinston

Fisksoppa med lax, torsk och aioli

Fisksoppa med lax, torsk och aioli passar fint som helgmat med ett glas vin till. Hår hittar du receptet och tips på hur man matchar vin till det hela.

Fisksoppa med lax, torsk och aioli

Vin till fisksoppa

En värmande fisksoppa sitter aldrig fel. Tillsammans med goda tillbehör som aioli och ett gott bröd blir det en utmärkt middag som är trevlig att bjuda vännerna på. Hur man väljer att göra sig fisksoppa väljer man förstås själv. Man kan variera det hela med krossade eller hackade tomater, saffran, göra den krämig och fyllig med hjälp av grädde eller creme fraiche. Dessutom kan man variera det hela med hjälp av både musslor, räkor och olika sorters fisk. I detta recept på fisksoppa, skapat av Madeleine Landley, samsas lax, torsk och aioli med fänkål. Gott och enkelt.

» Kolla gärna in våra tips på hur man väljer vin till fisksoppa.


Fisksoppa med lax, torsk och aioli Fisksoppa med lax, torsk och aioli

För: 4 personer

Fisksoppa:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400g rotselleri
3 morötter
200g fänkål
300 småtomater
4 dl vitt vin
9 dl vatten
0,5 dl hackad dill
salt, peppar
500g torsk eller alaska pollock
500g lax

Tillbehör:

aioli
bröd

1. Hacka lök och låt den mjukna på medelvärme i smör i en gryta. Finhacka vitlök och låt den fräsa med löken max en minut. Skala och hacka rotselleri. Gnugga morötterna rena och skiva dem. Ha ner rotsakerna i grytan och öka värmen. Rör om och låt det fräsa några minuter. Strimla fänkål och kvarta tomaterna. Ha ner i grytan och låt det fräsa ytterligare någon minut.

2. Slå på vin och vatten. Rör i dill och kryddor. Låt det koka upp och dra sedan ner värmen så det knappt småputtrar. Låt puttra i cirka 15 minuter under lock.

3. Tärna upp lax och torsk. Ha i torsken och låt den puttra med i fem minuter, ha sedan i laxen. Låt grytan gå klart till fisken är genomkokt – cirka 5-10 minuter. Smaka av och kolla om soppan behöver mer kryddor. Servera med aioli och något gott bröd.


Madeleine LandleyRecept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.

Taggat med:FiskReceptSoppa

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år