Fisksoppa med lax, torsk och aioli
Fisksoppa med lax, torsk och aioli passar fint som helgmat med ett glas vin till. Hår hittar du receptet och tips på hur man matchar vin till det hela.
Vin till fisksoppa
En värmande fisksoppa sitter aldrig fel. Tillsammans med goda tillbehör som aioli och ett gott bröd blir det en utmärkt middag som är trevlig att bjuda vännerna på. Hur man väljer att göra sig fisksoppa väljer man förstås själv. Man kan variera det hela med krossade eller hackade tomater, saffran, göra den krämig och fyllig med hjälp av grädde eller creme fraiche. Dessutom kan man variera det hela med hjälp av både musslor, räkor och olika sorters fisk. I detta recept på fisksoppa, skapat av Madeleine Landley, samsas lax, torsk och aioli med fänkål. Gott och enkelt.
» Kolla gärna in våra tips på hur man väljer vin till fisksoppa.
Fisksoppa med lax, torsk och aioli
För: 4 personer
Fisksoppa:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400g rotselleri
3 morötter
200g fänkål
300 småtomater
4 dl vitt vin
9 dl vatten
0,5 dl hackad dill
salt, peppar
500g torsk eller alaska pollock
500g lax
Tillbehör:
aioli
bröd
1. Hacka lök och låt den mjukna på medelvärme i smör i en gryta. Finhacka vitlök och låt den fräsa med löken max en minut. Skala och hacka rotselleri. Gnugga morötterna rena och skiva dem. Ha ner rotsakerna i grytan och öka värmen. Rör om och låt det fräsa några minuter. Strimla fänkål och kvarta tomaterna. Ha ner i grytan och låt det fräsa ytterligare någon minut.
2. Slå på vin och vatten. Rör i dill och kryddor. Låt det koka upp och dra sedan ner värmen så det knappt småputtrar. Låt puttra i cirka 15 minuter under lock.
3. Tärna upp lax och torsk. Ha i torsken och låt den puttra med i fem minuter, ha sedan i laxen. Låt grytan gå klart till fisken är genomkokt – cirka 5-10 minuter. Smaka av och kolla om soppan behöver mer kryddor. Servera med aioli och något gott bröd.
Recept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.