Vad är blanc de blancs? - Vinston

Vad är blanc de blancs?

Känner du igen begreppet blanc de blancs? Eller “vit av vita”, som det blir när vi översätter det från franska. En Champagne gjord på enbart gröna druvor – för det allra mesta pratar vi om Chardonnay. När du letar efter det där bubblet som ska inleda kvällen, som är torrt, friskt och fräscht, då är blanc de blancs ett säkert kort. 

Varför heter det blanc de blancs, är inte all Champagne gjord på gröna druvor?

De tre druvsorter som traditionellt sett odlas i distriktet Champagne i norra Frankrike är de två blå druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier, och den gröna druvan Chardonnay. Pinot Noir ger fyllighet, Pinot Meunier fruktighet och Chardonnay fruktsyra och elegans. Druvorna blandas för att komplettera varandra. En vanligt förekommade proportion är ungefär hälften Chardonnay, hälften Pinot Noir, och några procent Pinot Meunier.

Vad skiljer en blanc de blancs från andra champagner?

Framförallt är det elegans och fräschör som kännetecknar den här typen av bubbel. Eftersom Chardonnay naturligt har en hög fruktsyra, blir viner producerade enbart på denna druva just friska och väkdigt pigga. Nu kanske du tror att blanc de blancs är så friskt att du får gåshud. Riktigt så är det inte. En annan egenskap hos Chardonnay är att druvan lätt “tar upp” smaker från odlingsplats och tillverkning. Eftersom all Champagne tillbringar minst 15 månader på sin jästfällning, får vinerna på naturligt vis en karaktär av rosatt bröd, brioche, baguette eller nougat. Tack vare jästen. En blanc de blancs får ofta en tydligt brödig ton, som på ett snyggt sätt balanserar den pigga fruktsyran.

När ska jag välja en blanc de blancs?

Det finns framförallt tre tillfällen där “BdB” är helt perfekt.

  1. Som apéritif, före maten. Vinets friska syra stimulerar aptiten, och med sin eleganta karaktär förstör den inte för kommande drycker.
  2. När du vill ha en kontrast mot snittar eller förrätter som innehåller fett och salt. Chips, lax, patéer, skaldjur med aioli. En blanc de blancs skär igenom det feta, och gör kombinationen av mat och dryck extra munvattnande.
  3. När du har gäster som “inte vill ha en söt Champagne.” En blanc de blancs kommer garanterat att uppfattas som frisk och knastertorr, så länge det inte står sec eller demi-sec på flaskan!

Gäller begreppet bara Champagne?

Begreppet föddes visserligen i detta kvalitetsdistrikt i norra Frankrike, men det går att applicera även på andra mousserande drycker producerade med en andra jäsning i flaska. Såsom Crémant och Cava.

Till sist, ett par tips…

Launois Cuvée Réservée Grand Cru Blanc de Blancs Brut

Gjord på druvor från den berömda byn Le Mesnil sur Oger, känd för förstklassig blanc de blancs!

Smaken är torr, frisk och balanserad, med inslag av äpplen, grapefrukt, gråpäron, mineral och brioche samt en liten ton av aprikos.

Henriot Blanc de Blancs

40 % av vinet är så kallat reservvin från tidigare årgångar vilket ger extra djup.

Smaken är ung, frisk, koncentrerad, komplex och uttrycksfull  med toner av apelsinblom, vit persika, torkade aprikoser, brioche, mandel, citrus och mineral.

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år