Så gör man recioto, amarone, valpolicella och ripasso - Vinston

Så gör man recioto, amarone, valpolicella och ripasso

Har du hört talas om recioto, amarone, valpolicella och ripasso? Alla dessa är röda vintyper som produceras i Veneto. Här får du veta mer om hur de görs.

Så gör man recioto, amarone, valpolicella och ripasso

Recioto, amarone, valpolicella och ripasso

Du kanske har hört talas om recioto, amarone, valpolicella och ripasso? Alla dessa är röda vintyper som produceras i regionen Veneto. Har du också hört talas om appassimento och passito? Detta är namn på tillverkningsmetoder och den typ av vin man får.

Nu undrar du kanske vad alla dessa metoder och vintyper har med varandra att göra? För att göra amarone låter man först druvorna torka efter att de har skördats. Denna metod kallas appassimento eller passito och gör att druvorna blir sötare och mer koncentrerade i smaken. När druvorna har torkats pressar och jäser man dem som vanligt.

Vin av torkade druvor

Här kommer de olika vintyperna in. När druvorna börjat jäsa kan vinmakaren nämligen välja att avbryta jäsningen tidigare – medan mycket socker fortfarande finns kvar. Gör man det får man en recioto – ett sött rödvin. Låter man det jäsa vidare får man en amarone.

Torkade druvorRipasso i sin tur får man genom att låta ett valpolicella-vin jäsa en andra gång tillsammans med jästresterna av amaronevinet. När druvorna till amaronevinet har pressats finns det nämligen gott om druvskinn kvar som är fyllda med tanniner och smak. I stället för att kasta bort dessa började vinmakarna använda dem i en andra jäsning. På så vis får vinet en större komplexitet. Att ripasso betyder ”återpassera” eller ”en gång till” är alltså inte så konstigt.

Vad är det då som gör en ripasso så speciell? Förutom att det är lätt att matcha till mat passar det utmärkt till grillade kötträtter. En del kallar ripasso för ”lätt amarone”, bland annat för att det inte är lika kraftigt och lägre prissatt. Trots det har ripasso en smak och stil som påminner mycket om amarone. Smaken är fyllig, syran relativt hög och tanninerna kraftiga – precis som smaken.

Här tipsar vi om en god Ripasso från producenten Ca’Rugate.


 

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år