Allt du vill veta om Tempranillo - Vinston

Allt du vill veta om Tempranillo

Vill du veta mer om druvan tempranillo? Här berättar vi allt du vill veta om Tempranillo – hur tempranillo-viner smakar och vad man matchar dem till för mat.

Allt du vill veta om Tempranillo

Hur smakar egentligen Spaniens nationaldruva? Hur uttalar man tempranillo? Vad ska man matcha vinerna till för mat? Här berättar vi allt du vill veta om och tempranillo.

Hur smakar Tempranillo?

Tempranillo är en blå druva som ger kryddiga och mustiga viner med doft och smak av körsbär, plommon, torkad frukt och kryddor. Inslag av vanilj, dill och fat är också vanligt eftersom många viner av tempranillo lagras länge på amerikanska ekfat. Av den orsaken kan det också vara svårt att peka ut de smaker som är signifikanta för tempranillo.

Tempranillo Var växer tempranillo?

Visste du att tempranillo är Spaniens nationaldruva? Det här är kanske inte så konstigt eftersom den också har sitt ursprung där. Tempranillo odlas framför allt i norra och mellersta Spanien. De främsta vinerna kommer från Rioja, Penedés och Navarra. Druvan har flera andra namn beroende på var den odlas i världen, och till och med var i Spanien: i Rioja och Navarra heter den tempranillo medan den i Ribera del Duero kallas tinto fino eller tinto del país. På andra ställen kallas den tinto de toro eller cencibel.

Tempranillodruvan odlas även på andra ställen i världen så som Australien, Mexico, Nya Zeeland, Sydafrika och USA, men framför allt också i Argentina och Portugal. I Portugal är den bland annat är en av de druvor som används i portvin och går under namnet tinta roriz eller aragonez.

Hur uttalas man tempranillo?

Namnet tempranillo (uttalas tempranijo eller tempraniljo) kommer från spanskans ”temprano” vilket betyder tidig. Detta kan härledas till det faktum att druvan mognar tidigare än många andra spanska druvosorter. Man trodde länge att tempranillo och pinot noir var släkt, men efter identifiering och klassificering har det visat sig inte stämma.

NötköttTempranillo har en relativt neutral smakprofil vilket gör att den ofta blandas med andra druvor. Medan en del vingårdar fortfarande tillverkar viner enbart gjorda av tempranillo, är det desto vanligare att man blandar den med andra sorter som carignan och grenache. Viner av tempranillo hittar man ofta under smaktypen kryddigt och mustigt på Systembolaget.

Mat till tempranillo

Viner av tempranillo passar bra till nötkött, lamm, nötfärs och kraftiga fiskrätter. Gärna grillat eller stekt kött såväl som mustiga köttgrytor med örter och bär. Klassikern oxfilé med bearnaisesås är ett säkert kort. Även pastarätter, hamburgare, lasagne och smakrika gratänger passar fint. Gillar du ost och vin gör du bäst i att satsa på ost med rökiga inslag.

Här hittar du viner som innehåller tempranillo Kolla också in denna artikel där vi tipsar om utvalda viner av tempranillo-druvan.

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år