Hur smakar viner av Nebbiolo-druvan? - Vinston

Hur smakar viner av Nebbiolo-druvan?

Barolo och Barbaresco är två områden i Piemonte i nordvästra Italien där Nebbiolo-druvan odlas. Dessa granndistrikt har gett namn åt två vinstilar där Nebbiolo spelar huvudrollen. Men hur smakar viner av Nebbiolo-druvan, och vilken mat kan tämja druvans tuffa tanniner?

Vad är Nebbiolo?

Nebbiolo är en druva från Piemonte i nordvästra Italien. Mest känd är Nebbiolo för att vara den enda ingrediensen i Barolo och Barbaresco. Namnet tros komma från italienskans “nebbia”, som betyder dimma. De mjuka kullarna i Piemonte där Nebbiolo-druvorna odlas är ofta insvepta i dimma under sen höst när druvorna skördas.

Hur smakar viner av Nebbiolo-druvan?

Nebbiolo ger viner med ljust rubinröd färg, ibland på gränsen mot tegelfärgade. Doften bjuder på en mängd nyanser: nypon, rosenblad, viol, tobak, färska örter, läder och ibland en lite rökig ton. Vinerna har en stor och kraftfull smak, med uttorkande tanniner och frisk syra. Det kan låta tufft – men ge vinet en chans! Med lite luftning och rätt tilltugg mjukas tanninerna upp och en stor smakupplevelse väntar.

Hur hittar jag ett vin gjort på Nebbiolo?

Nebbiolo har inte rört sig många meter från sina hemtrakter i Piemonte. När druvan odlas i 11 byar inklusive byn Barolo själv och lagras i minst 38 månader kan producenten kalla vinet Barolo. Strax intill Barolo ligger de tre byarna Neive, Barbaresco och Treiso. När Nebbiolo odlas i de vingårdar som omgärdar dessa byar kallas vinet Barbaresco. Här är klimatet något mildare än i Barolo, vilket gör att druvorna hinner mogna mer än i Barolo. Det i sin tur gör att tanninerna upplevs som något mjukare. Jämför gärna Barolo med Barbaresco och se vad du föredrar! Barbaresco har allt som oftast en något lägre prislapp än Barolo. Nebbiolo-druvor som odlas i både Barolo och Barbaresco men som av någon anledning inte lever upp till de hårda kraven för dessa två viner kallas Langhe Nebbiolo. Langhe betyder lågt liggande kullar, och är namnet på det större område där både Barolo och Barbaresco ingår.

Vad äter jag till viner gjorda på Nebbiolo-druvan?

I och med att druvan bjuder på frisk syra och torra tanniner, passar Piemonte-regionens rika kök perfekt till viner av Nebbiolo-druvan. Tänk risotto med svamp och tunt hyvlad tryffel, carpaccio, eller varför inte vitello tonnato? Det vill säga tunt skurna skivor av kalvkött med en majonnäs på tonfisk och kapris. Ett vin av Nebbiolo-druvan kan också pigga upp din favoritpasta – ju krämigare desto bättre!

Hur serverar jag Nebbiolo på bästa sätt?

För att vinet ska luftas på bästa sätt, servera det gärna i en stor och vid kupa. Ett så kallat bourgogne-glas är ett bra val och tillåter vinet att blomma ut. De flesta Nebbiolo-viner mår bra av att serveras vid 16-18C.

Tre viner som representerar olika stilar av Nebbiolo:
Barolo, Barbaresco och Langhe Nebbiolo

Ricossa Barolo

Nr 76367, 189 kr

Smaken är mjuk och fruktig med bra syror, god frukt intensitet med inslag av körsbär, tranbär, läder, ek, vanilj och kryddor. Vinet har en stram men integrerad tanninstruktur som är i bra balans med vinets syra och fruktighet. Eftersmaken är lång och balanserad. 100% av vinet har lagrats i 36 månader varav 24 månader på franska ekfat, barrique (225 liter).

Luigi Voghera Barbaresco

Nr 72107, 239 kr

Lång, stram och tydligt sträv med mycket frisk fruktsyra som är typisk för druvan och ursprunget. Komplex, mycket nyanserad och elegant. Druvorna skördas i början av oktober. Musten jäses i rostfria ståltankar med 10-12 dagars maceration. Vinet får sedan mogna i franska ekfat (Allier) under cirka 12 månader.

Luigi Voghera Langhe Nebbiolo

Nr 73382, 159 kr

Harmonisk, fruktig och kryddig smak av mörka bär och viol samt balanserade tanniner. Druvorna skördades i början av oktober. Musten pressas skonsamt och jäser på rostfritt stål under 8 dagar och mognar sedan på Allier-ek i 12 månader.

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år