Hitta rätt vin till chark - Vinston

Hitta rätt vin till chark

Vad ska man tänka på när man match vin och chark? Här ger vi lite tips och inspiration kring detta.

Vin och charkIbland är det enklaste det godaste. Eller vad sägs om en afton med vin och chark? Som en bonus behövs ingen som helst tid spenderas i köket, snarare i saluhallen! Vi ska i denna guide gå igenom några olika smaktyper för charkuterier och guida dig till rätt vin.

1. Milda charkuterier, till exempel mortadella

Till charkuterier med milda smaker går det att välja antingen ett vitt eller ett rött vin. Eller varför inte ett bubbel? Poängen är att vinet ska tillföra en fräsch känsla. Ett mousserande vin, såsom en torr Cava kan locka fram smaken hos exempelvis jamón de serrano. Föredrar du stilla vita viner rekommenderar vi något av druvan Sauvignon Blanc, som med sin pigga örtighet ger karaktär åt kombinationen. Om du istället vill prova ett rött vin till milda charkuterier är Pinot Noir från Bourgogne ett bra val. Den mjuka bärigheten och örtigheten i vinet blir ett fint komplement till milda charkuterier.

2. Starka charkuterier, till exempel chorizo

Charkuterier med sting behöver ett vin med sötma. Antingen i form av restsocker, som i en Gewurztraminer från Alsace, eller i form av generös frukt hos ett rött vin. Det du däremot ska passa dig för är viner med strävhet. När hetta och strävhet möts förstärker egenskaperna varandra. Resultatet blir en lite väl eldig kombo. Om du vill prova ett rött vin till charkuterier med hetta, botanisera gärna bland olika viner på druvan Zinfandel.

3. Rökta charkuterier och vin

Gillar du charkuterier med rökig smak? Den rökiga tonen gör sig särskilt bra i kombination med de lite blommiga tonerna hos druvan Riesling. De matchas också bra av den körsbärssyrliga fruktigheten i ett vin gjort på druvan Barbera. I vinregionen Piemonte där Barbera-druvan odlas är Barbera och chark det givna valet för att inleda måltiden. Generellt sett när det kommer till rökta charkuterier gäller det att välja viner med stor smakkoncentration och frisk syra.

Till vinerna vi rekommenderar passar lite rökiga smaker och charkuterier med sting. Vårt förslag är att välja några av nedan och komplettera med ett gott lantbröd:

  • Renkorv
  • Mortadella
  • Salami med paprika
  • Breasola

Barbera d’Alba

Barbera155px

Från Piemonte i nordvästra Italien kommer detta läckra vin med frisk syra och balanserade tanniner. Stilen är elegant, fruktig och kryddig, med inslag av mörka körsbär, torkade örter, viol och fat. Förutom ett passande val till charkuterier sitter vinet som en smäck till rätter på såväl fågel som fläsk och nötkött.

»Barbera d’Alba
Artnr: 2365 | Pris: 119:-
Ursprung: Italien | Druva: barbera
Alkoholhalt: 14%

Klassisk riesling från Alsace

Dopffirion155px

Från Frankrikes Alsace kommer denna prisvärda riesling, som bjuder på en torr och frisk smakupplevelse. I detta druvtypiska vin samsas dofter och smaker av päron, persika, honung, passionsfrukt och citrus. Förutom att vinet är ett utmärkt komplement till ovan beskrivna charkuterier passar det också fint till fisk, skaldjur, bufféer och som sällskapsdryck.

»Riesling Cuvée René Dopff
Artnr: 2173 | Pris: 99:-
Ursprung: Frankrike | Druva: riesling
Alkoholhalt: 12,5%

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år