Vad är Amarone? - Vinston

Vad är Amarone?

Vad är det egentligen som gör vinstilen Amarone så speciell? Hur tillverkas Amarone, hur smakar det och vilken mat passar till? Få svaren på dina frågor i Vinstons Vinskola.

Amarone featured

SNABBGUIDE FÖR AMARONE

Vad är Amarone? Ett fylligt vin från Veneto i nordöstra Italien som tillverkas enligt metoden appassimento – för att vara Amarone måste 100 % av druvorna vara torkade.
Hur smakar Amarone? Amarone har en fyllig och djup smak med inslag av mörk frukt, russin, katrinplommon och choklad.
Vad serverar du till Amarone? Italienarna själva kallar Amarone för “vino di meditazione”, alltså ett “meditationsvin”. Poängen är att detta vin är så välgjort och nyanserat vin att du kan sitta och dofta på det i timmar och upptäcka nya aromer. Med sitt djup och smakrikedom passar Amarone även perfekt till lagrade och smakrika ostar.
Vi tipsar: Testa att servera Amarone till en lagrad parmesan som du ringlat lite honung över!

För dig som vill läsa mer

Vad är Amarone?

Amarone della Valpolicella (eller Amarone som vi säger till vardags) kommer uteslutande från Italiens Veneto och närmare bestämt distriktet Valpolicella nordväst om Verona. Det som ger dessa viner deras unika karaktär är tillverkningsmetoden appasimento. Metoden innebär att man använder torkade druvor vid framställningen. Denna metod har ökat i popularitet under senare år och används även för att tillverka viner som inte uppnår klassificeringen Amarone. Skillnaden mellan ett appassimento-vin och en Amarone är att det är 100 % torkade druvor som gäller för det senare. Är endast en del av druvorna torkade är det beteckningen appassimento som gäller. Lär dig skillnaden mellan de olika vintyperna som skapas via appassimentometoden här.

För att man ska få kalla vinet för Amarone så måste det uppfylla en rad högt ställda krav vad gäller druvor, ursprung, tillverkning och lagring. Druvorna som används är corvina veronese, corvinone och rondinella och ska odlas inom området Valpolicella. Efter skörd sprids druvorna ut på bastmattor i välventilerade lagringslokaler för att torka. Där måste de ligga åtminstone tills december samma år som skörden. Under torkningsprocessen är det inte bara vatten som avdunstar – druvornas aromer koncentreras och tanninerna mjuknar. I och med att Amarone tillverkas på 100 % torkade druvor krävs en större mängd druvor per flaska än i ett “vanligt” vin.

Smak och karaktär

Endast odlarnas bästa druvor väljs ut. Kombinationen av högkvalitativa druvor och den unika torkningsprocessen gör Amarone till ett av Italiens allra mest omtyckta röda viner. I glaset hittar du toner av mörk frukt, russin, katrinplommon och choklad. Fylligheten är stor och eftersmaken är lång och intensiv. Amarone måste enligt lag ha en alkoholhalt på minst 14 %, vilket bidrar till vinets kraftfulla karaktär.

Mat och Amarone

Vinet passar utmärkt till kött! Tänk dig en rejäl köttbit som vilt, lamm eller nöt, eller varför inte en mustig köttgryta? För den som föredrar ljust kött passar det även bra till anka eller fasan. Med sitt italienska ursprung är Amarone också en vinnare till pastarätter, gärna med en mustig och tomatbaserad sås. Vill man inte servera vinet till huvudrätten så är den även ett utmärkt val till ostbrickan. Välj i så fall lagrade hårdostar med stark smak såsom parmesan, eller varför inte våra svenska klassiker prästost eller herrgård?

Lagring

Amaroneviner kan lagras i flera år med positiv utveckling. Det som händer när vinet vilar på flaska under några år är att aromerna förvandlas från ungt fruktiga till att uttrycka mer mogen frukt. Tanninerna blir mjukare och vinet kan upplevas som mindre kraftigt. När man vill dricka sin Amarone är en smaksak och beror även på vilken årgång man köpt. Svalare årgångar kan utvecklas under många år på flaska medan varmare år mognar snabbt och ska drickas inom ett par år. Ju mer kraftfull du vill ha din Amarone, desto yngre ska den vara. En riktigt bra version kan lagras i upp till 20 år! Läs mer om lagring här.

Tillverkning

Det utmärkande för Amarone är tillverkningsmetoden appassimento. Metoden innebär att man använder torkade druvor som grund för vinet. Amarone kom faktiskt till av ett “misstag”, då dessertvinet recioto skulle tillverkas. Recioto är ett sött vin gjort på samma druvor som Amarone. Skillnaden är att för längesedan klarade inte jästsvamparna av att jäsa ut allt socker i de torkade druvorna till alkohol. Följaktligen stannade en den socker kvar, och resultatet blev ett sött rött vin med intensiv smak. En dag visade det sig att en viss jäststam helt plötsligt klarade av att jäsa ut allt socker i de torkade druvorna. Resultatet blev Amarone – ett torrt vin gjort på torkade druvor. Med torrt avses att Amarone max får ha 12 g socker per liter. Recioto tillverkas fortfarande i högsta grad och är ett fantastiskt vin till ost och dessert. Sockerhalten i en recioto är ofta omkring 100 g per liter.

För att uppnå ett gott resultat vid torkningen av druvor är det viktigt att själva druvorna väljs ut med största omsorg. Om det förekommer druvor med sprucket skal så kan de orsaka icke-önskvärd röta. Efter jäsningen lagras vinet ekfat i minst två år. Sedan bör det ytterligare mogna i flaskan. Läs mer om appassimentometoden.

Druvor

Vid tillverkningen av Amarone används i huvudsak tre druvsorter: corvina veronese, corvinone och rondinella. Corvina bidrar med fruktiga, körsbärsliknande aromer och hög syra. Corvinone är lik corvina i smakprofilen men har större bär och därmed mer vätska. Rondinella är en bra druva att torka tack vare dess tjocka skal, och bidrar med syra som balanserar ut restsötman i vinet.

Vill du ha tips på en god Amarone?

Vinston kan varmt rekommendera Punta Tolotti Amarone della Valpolicella från producenten Ca’Rugate. Ca’Rugate drivs av familjen Tessari och fokuserar på hantverksmässigt producerade viner från enskilda vingårdslägen. Denna Amarone kommer från den högt belägna vingården Punta Tolotti i Montecchia di Crosara, Valpolicella.

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år