Portvin till ost och som avec - Vinston

Portvin till ost och som avec

Vad vet du om portvin? Kanske att det är ett sött starkvin från Portugal, som främst konsumeras kring jul. Gärna framför en sprakande brasa. Om du har en minut, tillåt oss att ge dig lite mer koll på portvin! Det är mer mångsidigt än vad man kan tro.

Vad är portvin?
Namnet portvin kommer av hamnstaden Porto i Portugal, där portvinerna lagras innan buteljering. Om de lagras på flaska kallas de Ruby, Vintage eller Late Bottled Vintage. Vinerna får då en mörkt rubinröd färg, och smaker av hallon och björnbär. Om de istället lagras på ekfat tenderar de att smaka karamell, torkad frukt, kanel och honung. Druvorna odlas några mil inåt landet, i Douro-dalen. Historiskt sett har de sedan fraktats med båt på floden, ner till Porto där de efter lagringen sålts vidare (idag finns det alternativa fraktsätt, men båtarna finns kvar…).

Ett fylligt starkvin med mycket antioxidanter

Douro-dalen är en otroligt vacker plats, med sina skarpt sluttande vinodlingar som badar i solljus. Vid foten av kullarna flyter den mäktiga Douro-floden fram. Druvorna Touriga Nacional, Touriga Franca och Tinta Roriz har tjocka skal med mycket färg och antioxidanter. Skalen tillbringar en ganska lång tid med musten för att just färg, tannin och antioxidanter ska överföras till vinet. När druvorna skördats och jäsningen påbörjats, avbryts den efter en stund med druvsprit. Det innebär att en hel del druvsocker finns kvar, och att alkoholen samtidigt förstärks till omkring 20 %.

Trendigt bland bartenders
Portvin har på den senaste tiden ökat i popularitet bland bartenders. Använd på rätt sätt kan portvin vara en spännande ingrediens som det lilla extra till en cocktail. En enkel variant du kan prova själv är att blanda vitt portvin med pressad citronjuice och tonic. I kombination med saltade mandlar är det en lika oväntad som oslagbar kombo!

Portvin är ett säkert val till ostbrickan med olika sorters ostar

Portvin har mycket av allt – en härlig sötma, en frisk fruktsyra, en generös fyllighet och en hög smakintensitet. Tack vare det kan portvin tackla en ostbricka oavsett vad den bjuder på: ädelost, brieost, kittost, stilton, herrgård, präst eller pecorino. Det är bara att plocka ihop dina favoriter och bjuda på ett glas portvin till, det kommer garanterat att fungera! I regel passar flasklagrad port (Ruby, Vintage, Late Bottled Vintage) bra till ostar med krämig konsistens såsom brie och camembert. Ekfatslagrad port (Tawny och Colheita) är med sina knäckiga smaker läckert till prästost eller gruyère.

Portvin som avec

Om du vill dra ner på alkoholhalten i din avec till kaffet, är Ruby eller Tawny port ett utmärkt alternativ. Ju äldre portvin, desto mer komplexitet i smaken. En flaska på 750 ml räcker till drygt 15 personer. Servera gärna rött portvin vid 14-16°C och tawny port vid 12-14°C i smala, tulpanformade kupor. Ett klassiskt vitvinsglas går också bra, men för att vinet ska komma till sin fulla rätt är en serveringsmängd på 6-8 cl optimal.

Tre tips från världens äldsta portvinshus

Portviner från huset Kopke känner du igen på flaskornas karaktäristiska vita stenciltryck. På de mer exklusiva portvinerna från Kopke är bokstäverna tryckta för hand. Huset grundades år 1638, och är därmed världens äldsta portvinshus.

Kopke Fine Ruby 750 ml

Nr 8048, 129:-

Ett ungt, rött portvin med smak av mörka körsbär, plommon, skogsbär och lakrits. Vinet är fruktigt och fylligt, och passar bra till mörk choklad och till krämiga ostar.
Läs mer om vinet och beställ här. 

Kopke Late Bottled Vintage 2013 750 ml

Nr 73154, 239:-

Late Bottled Vintage innebär att vinet kommer från en och samma årgång, i det här fallet 2013. Vinet har lagrats ett par år på ekfat för att runda av smaken. Man kan säga att Late Bottle Vintage är som flaggskeppsvinet Vintage, men i en lite lättare variant som går att dricka tidigare! Smaken är intensivt fruktig och kryddig doft med viss utveckling. Vinet har inslag av björnbär, svarta vinbär, svartpeppar, plommon, choklad, örter och körsbär. Servera gärna till smakrika ostar, eller som avec. Läs mer och beställ vinet här. 

Kopke  Tawny 10 years

Nr 76693, 259:-

För dig som gillar knäck, karamell, torkade fikon och dadlar, kanel och julkryddor är det här vinet ett bra alternativ. Vinet är en blandning av olika årgångar som i snitt lagrats 10 år på ekfat. Kopke Tawny 10 Years förärades guldmedalj och 95 poäng vid 2018 års Decanter World Awards. Servera gärna vinet till lagrade hårdostar såsom svecia, pecorino, präst och comté. Läs mer om vinet och beställ här. 

Taggat med:Vinskola

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år