Exklusiva nyheter från Cornas, Bordeaux och Argentina - Vinston

Exklusiva nyheter från Cornas, Bordeaux och Argentina

Bordeaux, norra Rhône och Tupungato. Vi på Vinston Fine Wine delar med oss av färska tips på viner från klassiska distrikt i Gamla och Nya Världen. Många av vinerna är perfekta för lagring… om du kan vänta.

Clos de Cantenac består av 6 hektar Grand Cru-klassade vingårdar i Saint-Emilion på Bordeaux’s högra strand. Charlotte Krajewski är oenolog, och hennes far Martin ägare.

Vi bad Martin introducera Clos Cantenac för svenska vindrickare:

“Clos Cantenac is a small but seductive 6 hectare Property located close to the enchanting and historic village of St Emilion and our vines are carefully planted in high density on an exceptional terroir of deep gravels, sand and clay over broken limestone producing wines of great elegance and finesse.”

Egendomen köptes år 2007 av vännerna Martin Krajewski och Marcus Le Grice. Innan dess hade egendomen varit i samma familjs ägo under 200 år. Sedan övertagandet har man valt en hållbar filosofi som inkluderar täckgrödor och icke-kemiska produkter och tekniker. För att uppnå optimal mognad tas beslut kontinuerligt under växtsäsongen om vilken typ av beskärning som behövs och när skörden ska ske.

Producent: Clos Cantenac
Produktnamn: Clos Cantenac Grand Cru
Pris: 499 kr
Antal flaskor som lanseras: 180
Lanseringsdatum: 24 januari
Artikelnummer: 93801-01
Distrikt: Saint-Emilion Grand Cru
Årgång: 2015
Druva: 100 % Merlot

Odlingsområde: Clos de Cantenac består av 6 hektar mark i Saint-Émilion Grand Cru. Vingårdarna är planterade på grusiga jordar med inslag av kalksten, sand och lera.

Vinifiering och lagring: Druvorna skördades för hand mellan 15-25 september. Druvorna kallmacererades under 8 dagar för att framhäva aromer av frukt. Vinet lagrades under 14 månader i 40 % ny och 60 % andraårsfat av fransk ek. Totalt producerades 12500 flaskor.

Lagringspotential: Producenten uppger att vinet utvecklas positivt fram till år 2035.

Bekanta dig med Cornas och Saint-Péray från norra Rhône

Alain Voge var en av de första producenterna i norra Rhônedalen att odla ekologiskt och biodynamiskt. Fokus är hållbart producerade kvalitetsviner från Cornas, Saint-Péray, Saint-Joseph och Côtes du Rhône.

Saint-Péray Ongrie har gått under namnen Cuvée Boisée och Terres Boisées, vilka båda anspelar på att ekfat använts i vinifieringen. Alain Voge var pionjär med att använda ekfat för Saint-Péray. Namnet Ongrie som vinet heter sedan 2015, är istället ett äldre namn på det läge där druvorna kommer ifrån.

Produktnamn: Saint-Péray Ongrie
Pris: 319 kr
Antal flaskor som lanseras: 360
Lanseringsdatum: 24 januari
Artikelnummer: 92827-01
Distrikt: Saint-Péray
Årgång: 2017
Druva: 100 % Marsanne

Odlingsområde: Saint-Péray är totalt 85 hektar, och vingårdsläget Ongrie 1,5 hektar. Stockarna är omkring 50 år gamla, och odlas i jordar rika på granit, kalksten och lera.

Vinifiering och lagring: Druvorna skördas för hand. Vinet lagrades i 13 månader på sin jästfällning, i 30 % nya franska fat på 228 och 400 liter. Totalt producerades 4450 flaskor av årgång 2017.

Lagringspotential: Omkring 5-7 år.

Les Vieilles Vignes är tolkningen av en äldre vingårdslott som länge funnits inom familjen och producerades för första gången på 1970-talet. Tidningen Decanter (Matt Walls,  2018).ger vinet 96/100: “Detailed, focussed, structured and textural, this is captivating and true to its terroir.”

Produktnamn: Cornas Les Vieilles Vignes
Pris: 599 kr
Antal flaskor som lanseras: 240
Lanseringsdatum: 24 januari
Artikelnummer: 92826-01
Distrikt: Cornas
Årgång: 2017
Druva: 100 % Syrah

Odlingsområde: Cornas är totalt 152 hektar. Detta vin kommer från odlingslägena Combe, Patou, La Côte, Thézier, Les Mazards och Chaillot som tillsammans utgör 3,5 ha. Odlingarna är placerade ca 200 möh, i sydöstlig riktning. Vinrankornas rötter tvingas gräva sig långt ner i den magra jordmånen av granit för at få vatten och näring.

Vinifiering och lagring: Druvorna skördas för hand. En del av druvorna avstjälkas, jäsningen sker med 20 % hela klasar. Lagringen sker under 20 månader i fat om 228 liter varav 15-20 % är nya. Totalt producerades 13 130 flaskor av årgång 2017.

Lagringspotential: Omkring 20 år.

 

Bergs-Malbec från Finca Sophenia

Finca Sophenia grundades och drivs av Roberto Luka. Han insåg tidigt att Gualtallary i Tupungato hade en stor potential för att odla och producera kvalitetsviner. År 1997 fann han de vingårdar vid Andernas fötter som idag odlas med bland annat Malbec. Dessa finner vi på 1200 meter över havet, där klimatet är svalt, solen stark och kontrasterna mellan dag och natt skarpa.

Produktnamn: Finca Sophenia Synthesis Malbec
Producent: Finca Sophenia
Pris: 239 kr
Antal flaskor som lanseras: 480
Lanseringsdatum: 24 januari
Artikelnummer: 95867-01
Distrikt: Tupungato, Gualtallary
Årgång: 2017

Odlingsområde: Druvorna odlas 1200 meter över havet, vid Andernas fötter. Jordmånen är stenig med lös struktur.
Vinifiering & lagring: Urvalet av druvor sker först i vingården, och därefter på sorteringsbord. Skörden sker för hand i början av april. Kallmaceration skedde under 10 dagar. Vinet lagrades i nya franska ekfat under 12 månader, följt av 6 månaders lagring i flaska före lansering.

Detta är ett vin vi varmt kan rekommendera att avnjutas snarast! Det kan med fördel lagras 3-5 år.

Taggat med:Vinskola

Relaterat

Vinston är en del av Solera Sweden som är ett snabbt växande företag inom den svenska dryckesmarknaden. Vi verkar i alla kanaler som finns i Sverige, och i de flesta dryckeskategorier. År 2021 blev Solera en del av det danska företaget Royal Unibrew som är en av de största dryckesaktörerna i Norden. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Sweden AB.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år