Den bästa byn i Champagne för Pinot Noir? - Vinston

Den bästa byn i Champagne för Pinot Noir?

Känner du till Les Riceys? En Champagne-by specialiserad på Pinot Noir och den enda i Frankrike med tre olika ursprungsbeteckningar för kvalitetsvin (Appellation d’Origine Côntrolée).

Avize, Ay, Chouilly och Le Mesnil sur Oger klingar säkerligen bekant för champagneälskare. Men har du hört talas om byn Les Riceys? Denna by är belägen i den kanske mest hypade delen av Champagne just nu, Côte de Bar. Vi hittar Côte de Bar i sydvästra Champagne, omkring två timmar i bil från Reims. Tack vara sitt sydliga läge och kimmeridge-jordar (just det, samma typ av jordmån som i Chablis!) har området utmärkta förutsättningar att odla Pinot Noir. Unikt för Les Riceys är att hela tre ursprungsbeteckningar är tillåtna: AOC Champagne, AOC Côteaux Champenois och AOC Rosé de Riceys.

Alexandre Bonnet är beläget mitt i Les Riceys, som egentligen består av tre byar. Främst är det ett champagnehus, men de tillverkar även viner under övriga tillåtna AOC:er. Alexandre Bonnet är ett relativt ungt hus som grundades 1973. Huset är en av de största landägarna i Les Riceys, odlingarna breder ut sig på omsorgsfullt utvalda sluttningar med syd- och sydostläge. Allt för att kombinera traktens mineralrika jordar med bästa möjliga solexponering – idealt för Pinot Noir!

De värderingar och den kunskap som förts vidare i generationer har en central roll för Alexandre Bonnet. Vinmakare sedan 1985 är Alain Pailley, vars mål allt sedan starten varit att uttrycka Pinot Noir-druvans karaktär på ett rent och elegant sätt. Tack vare att Alexandre Bonnet äger sina egna vinodlingar kan de välja ut de bästa druvorna och vinifiera olika vingårdslägen separat. Enligt traditionen sker skörden varsamt och för hand, druva för druva, steg för steg.

Den Champagne från Alexandre Bonnet som brukar vara mest välbekant för den svenske konsumenten är Alexandre Bonnet Grande Réserve. Detta vin har funnits på den svenska marknaden sedan 2004. Under hösten fick det en roll som underdog i en blindprovning med världsmästaren Andreas Larsson, där vinet belönades med 91 av 100 poäng. Champagnen är generöst fyllig, med krämig mousse och frisk syra. Pigga toner av röda höstäpplen varvas med nybakad brioche, vita blommor och citrusfrukt. En rik och lång eftersmak rundas av en klingande syra. För att framställa Alexandre Bonnet Grande Réserve blandas basviner med en ålder på två till åtta år, och lagras därefter på sin jästfällning i flaska under 54 månader. Denna cuvée består av 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay.

Som sig bör för en Pinot Noir-specialist har Alexandre Bonnet även en roséchampagne i sin portfölj. Denna har funnits i Sverige i cirka 10 år, och belönades med 90 av 100 poäng i höstens blindprovning med Anderas Larsson. Champagnen är av årgång 2016, något som dock inte framhålls på flaskan. Vinet har en torr, nyanserad och mycket frisk smak med inslag av skogshallon, smultron, kex och blodapelsin. Och, naturligtvis talar vi om 100% Pinot Noir…

Alla viner från Alexandre Bonnet är framställda utan animaliska processhjälpmedel och är därmed lämpliga för veganer.

Taggat med:Vinskola

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år