Våfflor med saffransgrädde och bär
Här hittar du ett gott recept på våfflor med bär och saffransgrädde. Till det hittar du förstås också ett riktigt gott vintips att ha i glaset.
Våfflor med saffransgrädde och bär
Den 25 mars är det dags för våffeldagen. Här hittar du ett gott recept på våfflor med bär och saffransgrädde. Till det hittar du förstås också ett riktigt gott vintips att ha i glaset.
För: 4 personer
Våffelsmet:
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
50g smör
1 tsk socker
1 tsk salt
Topping:
2 dl vispgrädde
0,25 g saffran (1/2 påse)
200g blandade bär
Gör så här:
1. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Smält smöret och blanda ner det samt mjölk i smeten. Sockra och salta.
2. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna.
3. Blanda grädde med saffran och vispa den. Toppa med saffransgrädden och bär.
Vintips till våfflorna
En vinstil som passar bra till våfflor är Sauternes-vin. Denna typ kommer från Bordeaux i Frankrike och görs på druvan Semillon. Sauternes är ett sött vin som framför allt passar bra till ostar, gåslever och diverse desserter med söta inslag – sött ska nämligen gärna mötas med sött.
Anledningen till att vinet blir så sött kan man tacka den ädelröta som angriper druvornas skal för. Denna bidrar nämligen till att druvorna får en koncentrerad arom och sötma. Château Baulac Dodijos lagras på franska ekfat i tolv månader och bjuder på en nyanserad smak med inslag av torkade aprikoser, kanderad apelsin, marsipan och saffran.
Recept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.