Spagetti med mustig köttfärssås
Vad väljer man för vin till köttfärssåsen? Kolla in Vinstons vintips och prova receptet på spagetti med mustig köttfärssås.
Recept till vardag och helg
Det finns ett antal maträtter många äter och tillagar regelbundet. Köttfärssås, eller Bolognese som det ofta heter på restaurang, är en sådan rätt. Inte konstigt egentligen eftersom köttfärsås är både lättlagat, prisvärt och uppskattas av alla åldrar. Vi på Vinston tycker att det fina med denna rätt är att den kan göras precis så enkel eller festlig som tillfället tillåter. En väl tillagad köttfärsås blir, tillsammans med ett gott glas vin, till en riktigt festrätt! Nedan tipsar vi om ett perfekt vin att servera till spagetti och köttfärsås.
Spagetti med mustig köttfärssås
För: 6-8 personer
2 stora gula lökar
800g blandfärs
salt, peppar, malen spiskummin
3 dl vitt vin
2 burkar krossade tomater
2 dl vatten
1 dl olivolja
2 stora vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk dijonsenap
2 msk torkad oregano
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar
400g kvistplommontomater
Tillbehör:
500g spagetti
parmesanost
bröd
1. Hacka lök och låt den mjukna i smör i en stekpanna på medelvärme. När löken mjuknat, ös över i en stor gryta.
2. Stek lite av färsen i taget och ös över i grytan när den fått färg. Krydda med salt, peppar och malen spiskummin.
3. Slå på krossade tomater, vitt vin, vatten och olivolja. Ha ner finhackad vitlök och rivna morötter. Klicka i dijonsenap, smula i oregano och häll på äppelcidervinäger. Smaka av med salt och peppar. Lägg på locket och låt allt puttra på medelvärme i 2 timmar. Halvera tomaterna och ha ner i grytan när det är en kvart kvar.
4. Koka pastan al dente och slå av vattnet. Blanda pastan med såsen i kastrullen. Servera med riven parmesanost och bröd.
Vad väljer man för vin till köttfärssåsen?
Spagetti och köttfärsås är med största sannolikhet en rätt av italienskt ursprung. Dock skiljer sig en vanlig svensk köttfärsås, av den typ de flesta familjer äter varje vecka, en hel del från den italienska versionen. I Italien är köttfärssåsen, eller raguns, grundpelare en blandning av finhackad lök, morot och rotselleri; så kallad ”sofritto”. I Sverige är det istället vanligt att tillsätta en skvätt grädde eller creme fraiche till köttfärssåsen, vilket inte förekommer i Italien. Man kan med andra ord variera sin köttfärsås i all oändlighet, med samma goda resultat. Receptet ovan är av det klassiska snittet med lök och morot.
Bra vin till köttfärssås
Till spagetti med mustig köttfärssås passar en intensivt fruktig och kryddig italienare av den populära druvan zinfandel. Det italienska ursprunget troget är denna zinfandel extra matvänlig, tack vare en mer balanserad och mindre söt smak. Vinet bjuder på en härlig blandning av mörk frukt – körsbär, björnbär och plommon, som omfamnas av toner av choklad och väl integrerad ek.
Vinet passar lika bra att sippa på medan köttfärssåsen puttrar, som att servera till. Den som får en halv flaska eller så över kan med fördel även servera vinet till andra pastarätter, pizza och antipasti.
Receptet är exklusivt
framtaget för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.