Sotad tonfisk med sojadipp
Sotad tonfisk med sojadipp är en härlig tapasrätt som passar fint till ditt mingel. Du hittar receptet här.
Sotad tonfisk med sojadipp
För: 4 personer
Dressing:
4 msk japansk soja
1 msk risvinäger
1 tsk limesaft
1 tsk socker
1 msk vatten
3 salladslökar
1 röd chilifrukt
Övrigt:
100g färsk tonfisk
rapsolja
flingsalt
2 msk sesamfrön
4 träpinnar
Gör så här:
1. Häll soja, vinäger, lime, socker och vatten i en burk med tätslutande lock och skaka rejält.
2. Skär salladslök och urkärnad chilifrukt i tunna skivor. Lägg undan fyra skivor av vardera till senare och lägg resten i burken med dresisngen. Lägg på locket igen och skaka loss.
3. Hetta upp en torr stekpanna och rosta sesamfröna tills det doftar riktigt gott.
4. Skär tonfisken i fyra kuber. Pensla dem med lite olja och strö över flingsalt. Bränn av tonfiskkuberna runt om. Har du en brüléebrännare så fungerar den utmärkt annars går det bra i stekpannan. Låt fiskkuberna få fin färg runt om – de ska absolut inte genomstekas – vänd dem sedan i rostade sesamfrön, trä upp på pinnar och garnera med sparad chili och salladslök. Servera med dippsåsen.
Receptet är exklusivt
framtaget av Fredrik Zäll från Lyxlagat
i samarbete med Vinston.
Lyxlagat.se är samlingspunkten för alla Frederik Zälls kanaler när det gäller matlagning, kokboksförfattande, TV-kockande, ölbryggande och övrigt som inspirerar till kulinaritet och livsnjutning.