Rådjursfilé med kantareller, rotsaker och potatispuré - Vinston

Rådjursfilé med kantareller, rotsaker och potatispuré

Rådjursfilé med kantareller, rotsaker och potatispuré är lyxig helgmat med viltkött som huvudråvara. Detta enkla recept passar fint när man vill unna sig något gott.

Rådjursfilé med kantareller, rotsaker och potatispuré

Lyxig helgmat med viltkött

Goda rätter med viltkött är något många därhemma lyxar till det med på hösten. Kanske inte helt otippat med tanke på att jakten är i full gång och denna ekologiska och välsmakande råvara går att hitta i flertalet butiker. Smidigt och gott. När det kommer till vilt behöver man ett passande vin – ett vin som passar till kryddningen på maten, till fylligheten på tillbehören och strukturen på köttet.

Över lag är viltkött ett magert kött som kan variera mycket beroende på vilken detalj man väljer. Exempelvis kräver en filé ett snällare vin och hastigare tillagning än ett ytterlår som fått jobba mer, har mer insprängt fett och kräver lite mer omsorg vid tillagningen.

Madeleine Landley tagit fram ett härlig höstrecept där rådjursfilé samsas med kantareller, rotsaker, vinkokta pärllökar och en härlig potatispuré. Nedan ger vi några vintips som passar bra när man vill satsa på vilt.


Rådjursfilé med kantareller, rotsaker och potatispuré

Rådjursfilé med kantareller, rotsaker och potatispuré

För: 4 personer

Rödvinssås:

250g pärllök
6 torkade plommon
3 dl rödvin
salt, peppar
1 tsk redning
1 dl vatten

Stekta kantareller och morötter:

4 morötter
300g kantareller
salt, peppar

Potatispuré:

800g mjölig potatis
1-2 dl vispgrädde
salt, peppar

Helstekt rådjursfilé:

500-600g rådjursfilé
salt, peppar, vitlökspulver

1. Skala pärllökarna. Hetta upp smör i en kastrull och ha ner löken. Låt den få färg under cirka 5 minuter på båda sidor, slå sedan på rödvin och ha ner strimlade, torkade plommon. Låt puttra på medelvärme cirka 10 minuter utan lock. Lyft ur lökarna och mixa såsen så den blir slät. Vispa i redningen och slå på lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen varmhållas på låg värme. Slå eventuellt i mer vatten och såsen blir för tjock under varmhållningen.

2. Gnugga morötterna rena, halvera dem på längden och skär till korta stavar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek morötterna i till de börjar få färg och mjuknat en aning – cirka 5-10 minuter. Klicka i mer smör och ha ner de rensade kantarellerna. Stek ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Slå av vattnet och häll på grädde. Kör hastigt med mixer till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.

4. Hetta upp en grillpanna och helstek rådjursfilén på hög värme med salt, peppar och vitlökspulver. Skiva upp och servera med kantareller, rotsaker, potatispuré, rödvinssås och de rödvinskokta pärllökarna.


Röd bag in box från Spanien

Nyhet från Australien

Möt kraftfull mat med ett riktigt kraftpaket som görs på druvan shiraz. Vinet är fylligt och kraftfullt och passar väl till höstens vilt- och kötträtter. Smaken bjuder på hallon, blåbär och mullbär med en hint av kryddnejlika och kanel. Det hela paketeras i en långvarig syra som håller hela vinet igenom. Balanserade och slipade tanniner avrundar och håller ihop vinet på en elegant sätt.

KRAV-märkt från USA

Till viltkött passar även ett fylligt rödvin, exempelvis detta rödvin från Kalifornien i USA. Det här är ett fruktigt och smakrikt vin med balanserad strävhet och inslag av mörka bär, svarta vinbär, och mörk choklad. Denna producents vingårdar har varit ekologiskt certifierade i över 20 år vilket innebär att alla druvor odlas utan konventionella växtgifter, bekämpningsmedel, konstgödsel och bioteknik. Vinet är också KRAV-märkt.


Madeleine LandleyRecept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år