Pumpapaj till dessert
Pumpapaj passar utmärkt till dessert. Detta recept är både enkelt och passar bra till Halloween.
Pumpapaj till dessert
Cirka 8-10 bitar
Pajdeg:
250g mjöl (cirka 4 dl)
0,5 tsk bakpulver
1 msk strösocker
175g smör
2 msk vatten
Pajfyllning:
500g pumpa
2 dl vatten
1 tsk malen kanel
1 tsk riven färsk ingefära
1 dl strösocker
4 st ägg
1 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Blanda mjöl, bakpulver, socker och smör till en grynig massa. Blanda i vattnet och knåda ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en pajform på cirka 28-30 cm Ø. Nagga botten med en gaffel och ställ i den i frysen cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 175°C och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
2. Skala, kärna ur och tärna pumpan. Hetta upp en kastrull med smör och fräs upp pumpan. Slå på vattnet och låt det koka ihop under cirka 15-20 minuter. Rör om då och då. Kör pumpan till en slät smet med mixerstav och blanda den sedan med kanel, riven ingefära och socker. Låt purén svalna och rör sedan ihop med ägg och grädde.
3. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175°C i cirka 60-70 minuter eller till fyllningen är fast. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
» Prova gärna med vårt passande vintips
Recept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.