Pumpapaj med parmesan - Vinston

Pumpapaj med parmesan

Till halloween bjuder vi på receptet på en salt och smakrik pumpapaj med parmesan som kan ätas till huvudrätten eller ställas fram vid buffé.

Pumpapaj med parmesan

God förrätt till Halloween

Kring Halloween och Alla helgona är det inte ovanligt att en och annan pumpa hamnar i matlagningen. I Sverige har vi inte riktigt samma traditioner kring pumpaätandet som i exempelvis USA. Som tur är influeras vi mer och mer, vilket gör att det inte längre är svårt att få tag i en tjusig pumpa året runt.

En klassiker på det amerikanska matbordet kring Halloween, och framför allt till Thanks Giving, är pumpapajen. En del väljer att göra en söt och kryddig variant som serveras som dessert med en klick grädde. Vi bjuder istället på en salt och smakrik variant som kan ätas till huvudrätten eller ställas fram vid buffé.

Paj är utmärkt till buffén då man med lätthet kan göra mycket på en gång och låta folk kombinera och ta hur mycket de vill. Dessutom kan en paj lagas i förväg och sedan värmas på under tiden som gästerna anländer.

Ska pajen ätas som huvudrätt kan den serveras med en sallad och blir på så vis helt vegetarisk. Saknar man proteinet passar en härligt grillad köttbit av lamm eller nöt riktigt bra. Glöm nu för all del bara inte vinet.


Pumpapaj med parmesan Pumpapaj med parmesan

För: 8 personer

Pajskal:

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
150g margarin
1 tsk ättikssprit
1 dl vatten

Fyllning:

500g muscatpumpa
1 stor gul lök
3 ägg
100g riven parmesanost
2 dl creme fraiche
1 msk strösocker
1 msk äppelcidervinäger
salt och peppar

Gör så här:

1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Smula ner smöret, rör ihop ättikssprit och vatten och ha ner tillsammans med mjölet. Kavla ut degen till en rundel och platta ut den i en pajform. Ställ svalt ca 10 minuter.

2. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda det i 200° under 10 minuter.

3. Skala, kärna ur och hacka pumpan. Hacka den gula löken. Smält smör i en stekpanna och stek pumpa och lök på mediumvärme i ca 20 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast.

4. Ha ner ägg, parmesanost och creme fraiche i en mixer tillsammans med lök och pumpa. Salta, peppra och ha ner socker och vinäger. Kör till en slät puré och ha ner i pajskalet. Grädda i 200° i cirka 30-40 minuter. Låt pajen stå 10 minuter innan servering så den hinner stelna till.


Madeleine LandleyRecept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år