Oxfilé med rödvinssås, kantarellcreme och potatiskaka - Vinston

Oxfilé med rödvinssås, kantarellcreme och potatiskaka

En klassiker till fest, firande och nyårsafton är förstås oxfilé. Denna goda rätt serveras med en smakrik rödvinssås, en krämig kantarellcreme och saftig potatiskaka. Testa också med vårt röda vintips.

Oxfilé med rödvinssås, kantarellcreme och potatiskaka

För: 6 personer

Semitorkade tomater:
6 små kvisttomater
salt

Potatiskaka:
1 kg potatis
5 dl creme fraiche (30%)
1 ägg
2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar

Kantarellcreme:
220g kantareller på burk (2 burkar, avrunnen vikt)
3 dl vispgrädde
1 msk ljus redning
1 matsked crema di balsamico
1 tsk torkad timjan
salt, svartpeppar

Rödvinssås:
2 schalottenlökar
3 dl rödvin
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
salt, vitpeppar
1 msk kalvfond
3 dl vatten
1 msk smör

Oxfilé:
1 kg oxfilé
några kvistar färsk rosmarin
salt, svartpeppar

Gör så här:
1. Skölj tomaterna men behåll de gröna fästena. Skär ett lätt snitt kryss vid fästet och ställ sedan in tomaterna i 200°C i cirka 40 minuter. Tag ut dem om de börjar bli färdiga innan och kör dem gärna längre om de behöver mer tid. De ska bli lite skrumpna när de är klara. Dra över att varv salt innan servering.

2. Skala och skiva potatisen. Hacka vitlöken smått. Blanda i en bunke tillsammans med creme fraiche, ägg och kryddor. Smöra sex små ugnsformar om cirka 8-10 centimeter ha ner potatisröran. Ställ in i 225°C i cirka 30-40 minuter.

3. Hacka kantarellerna smått och fräs upp i smör i en kastrull. Tillsätt vispgrädde och redning och låt det puttra ihop till en creme. Smaka av med crema di balsamico och kryddor.

4. Hacka schalottenlök och bryn i smör. Slå på vin och ha ner lagerblad och kryddor. Låt såsen koka ner på kraftig värme tills halva mängden vätska återstår. Rör i fond, vatten och låt detta reduceras ner till hälften. Sila av kryddorna, smaka eventuellt av med extra salt och rör i en klick smör för att ge såsen glans.

5. Skär oxfilén i sex tjocka skivor och stek dessa så de får fin yta runt om. Är du osäker på stektiderna, använd en stektermometer – 55°C för rare, 60°C för medium och 65°C för well done. Servera med inlagda fikon eller annan frukt.


Taggat med:Recept

Vinston är en del av Solera Sweden som är ett snabbt växande företag inom den svenska dryckesmarknaden. Vi verkar i alla kanaler som finns i Sverige, och i de flesta dryckeskategorier. År 2021 blev Solera en del av det danska företaget Royal Unibrew som är en av de största dryckesaktörerna i Norden. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Sweden AB.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år