Oxfilé med cognacsås, gröna bönor, sparris och potatiskaka - Vinston

Oxfilé med cognacsås, gröna bönor, sparris och potatiskaka

Till nyårsafton och fest passar oxfilé med cognacsås, gröna bönor, sparris och potatiskaka. Recept och vintips hittar du här.

Oxfilé med cognacsås, gröna bönor, sparris och potatiskaka

Oxfilé med vintips

Få styckningsdetaljer är så festliga som oxfilé. Kosta på dig en fin, svensk bit och bjud in vännerna på nyårsmiddag. Oxfilé med cognacsås, gröna bönor, sparris och potatiskaka går fint att förbereda och passar utmärkt att servera när det är fest. Gör potatiskakorna och såsen i förväg. Sedan är det bara att steka på köttet precis innan servering.


Oxfilé med cognacsås, gröna bönor, sparris och potatiskaka

För: 6 personer

Oxfilé med cognacsås, gröna bönor, sparris och potatiskaka

Potatiskaka:

700g mjölig potatis
1/2 gul lök
100g babyspenat
1 tsk äppelcidervinäger
150g fetaost
2,5-3 dl vispgrädde
salt, peppar, vitlökspulver
spraysmör + ströbröd

Cognacsås:

50g smör
1/2 gul lök
1/2 morot
1 dl cognac
1 msk viltfond
1 dl grädde
0,5 dl vatten
2-3 msk ljus redning
salt, peppar

Smöriga gröna bönor och sparris:

150g haricots verts
1 knippe grön sparris
25g smör
salt

Kött:

900g oxfilé eller rostas
salt, peppar

Gör så här:
1. Riv potatis och lök i en hushållsassistent eller på de stora hålen på ett rivjärn. Stek spenaten i smör med salt till den mjuknat. Slå på en skvätt äppelcidervinäger och låt den fräsa in. Låt svalna. Blanda potatis, lök, spenat och smulad fetaost. Vispa ihop grädde och kryddor i en bunke. Smöra och bröa en amerikansk muffinsplåt eller små gratängformar. Skeda upp potatisröran och slå på grädden. Grädda i 225°C i 40 minuter. Lägg över en bit aluminiumfolie de sista 10 minuterna så potatiskakorna inte bränns.

2. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad lök och morot. Låt det mjukna på medeltemperatur i cirka 10 minuter och slå sedan på cognacen. Sila av genom ett durkslag och häll tillbaka den avsilade vätskan i kastrullen. Ställ tillbaka på plattan och rör i viltfond, grädde och vatten. Smaka av med salt och peppar. Vispa i redningen och låt det koka upp. Ha eventuellt i med redning om den blir för lös och med vatten om den blir för trögflytande.

3. Koka upp saltat vatten och ha ner bönorna. Skär bort den träiga delen på sparrisen. Lägg ner sparrisen efter två minuter i kokvattnet och låt sjuda i ytterligare 3 minuter. Slå av vattnet och lägg ner en smörklick i kastrullen. Blanda allt och salta.

4. Stek köttet i smör med salt och peppar.


Vin till oxfilén

Välj ett fylligt rödvin, laddat med toner av torkad frukt och spänstiga tanniner. Vi rekommenderar en amarone. Denna amarone görs på vanligt vis av druvor som torkas innan de pressas för att få fram mer smak och sötma. Smaken är härligt kryddig med inslag av mogna körsbär, torkad frukt, choklad och vanilj – perfekt till en huvudrätt med kött.


Madeleine LandleyRecept, foto och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år