Oxfilé med cognacsås, gröna bönor, sparris och potatiskaka
Till nyårsafton och fest passar oxfilé med cognacsås, gröna bönor, sparris och potatiskaka. Recept och vintips hittar du här.
Oxfilé med vintips
Få styckningsdetaljer är så festliga som oxfilé. Kosta på dig en fin, svensk bit och bjud in vännerna på nyårsmiddag. Oxfilé med cognacsås, gröna bönor, sparris och potatiskaka går fint att förbereda och passar utmärkt att servera när det är fest. Gör potatiskakorna och såsen i förväg. Sedan är det bara att steka på köttet precis innan servering.
Oxfilé med cognacsås, gröna bönor, sparris och potatiskaka
För: 6 personer
Potatiskaka:
700g mjölig potatis
1/2 gul lök
100g babyspenat
1 tsk äppelcidervinäger
150g fetaost
2,5-3 dl vispgrädde
salt, peppar, vitlökspulver
spraysmör + ströbröd
Cognacsås:
50g smör
1/2 gul lök
1/2 morot
1 dl cognac
1 msk viltfond
1 dl grädde
0,5 dl vatten
2-3 msk ljus redning
salt, peppar
Smöriga gröna bönor och sparris:
150g haricots verts
1 knippe grön sparris
25g smör
salt
Kött:
900g oxfilé eller rostas
salt, peppar
Gör så här:
1. Riv potatis och lök i en hushållsassistent eller på de stora hålen på ett rivjärn. Stek spenaten i smör med salt till den mjuknat. Slå på en skvätt äppelcidervinäger och låt den fräsa in. Låt svalna. Blanda potatis, lök, spenat och smulad fetaost. Vispa ihop grädde och kryddor i en bunke. Smöra och bröa en amerikansk muffinsplåt eller små gratängformar. Skeda upp potatisröran och slå på grädden. Grädda i 225°C i 40 minuter. Lägg över en bit aluminiumfolie de sista 10 minuterna så potatiskakorna inte bränns.
2. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad lök och morot. Låt det mjukna på medeltemperatur i cirka 10 minuter och slå sedan på cognacen. Sila av genom ett durkslag och häll tillbaka den avsilade vätskan i kastrullen. Ställ tillbaka på plattan och rör i viltfond, grädde och vatten. Smaka av med salt och peppar. Vispa i redningen och låt det koka upp. Ha eventuellt i med redning om den blir för lös och med vatten om den blir för trögflytande.
3. Koka upp saltat vatten och ha ner bönorna. Skär bort den träiga delen på sparrisen. Lägg ner sparrisen efter två minuter i kokvattnet och låt sjuda i ytterligare 3 minuter. Slå av vattnet och lägg ner en smörklick i kastrullen. Blanda allt och salta.
4. Stek köttet i smör med salt och peppar.
Vin till oxfilén
Välj ett fylligt rödvin, laddat med toner av torkad frukt och spänstiga tanniner. Vi rekommenderar en amarone. Denna amarone görs på vanligt vis av druvor som torkas innan de pressas för att få fram mer smak och sötma. Smaken är härligt kryddig med inslag av mogna körsbär, torkad frukt, choklad och vanilj – perfekt till en huvudrätt med kött.
Recept, foto och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.