Moussaka med aubergine och fetaost - Vinston

Moussaka med aubergine och fetaost

Här bjuder vi på ett smaskigt recept på moussaka med aubergine och fetaost samt tre vintips till grytor och gratänger.

Moussaka med aubergine och fetaost

Lättlagad och god gratäng

Visste du att moussaka är en typ av gratäng som har sitt ursprung i Mellanöstern och Balkanländerna? Den klassiska varianten görs med aubergine och ibland med potatis. En del gör sin moussaka vegetarisk medan andra väljer färs av exempelvis lamm. Runt om i världen varierar innehållet, och gissar vi rätt har ni kanske också en egen variant därhemma ni gärna håller er till.

Har du ännu inte provat moussaka? Varför inte göra det nu? Att laga moussaka på senhösten är ett utmärkt tips när man vill bjuda in vännerna på god och värmande mat som går enkelt att fixa och som räcker till många. Sväng ihop en stor gratängform och servera med sallad, lite rostade frön och nötter samt något gott i glaset. När maten står i ugnen kan man slappna av och göra något annat.

Vin som räcker till många

Idag passar vi på att dela med oss av ett mustigt och smakrikt recept på moussaka. Nedan tipsar vi om ett rött vin som passar till maten samt ett vitt vin som kan avnjutas närhelst andan faller på – vare sig man vill mingla, äta middag eller bara sippa på något nytt.


Moussaka med aubergine och fetaost

Till cirka 10 personer

Moussaka med aubergine och fetaost

1 aubergine (ca 600g)
1 kg nöt- eller lammfärs
malen koriander, rökt paprikapulver, spiskummin, oregano
salt, peppar
2 stora gula lökar
6 vitlöksklyftor
2 tetror krossade tomater (á 500g)
2 dl vatten
2-4 ägg
1 dl grädde
3 dl mjölk
salt, peppar
150g fetaost

1. Skiva auberginen tunt. Lägg ut skivorna på hushållspapper eller handdukar. Salta ett varv och låt ligga cirka 15 minuter så vätskan dras ur.

2. Stek köttfärsen i smör och krydda med malen koriander, rökt paprikapulver, spiskummin och oregano. Smaka av med salt och peppar. Ös över en stekta färsen i en bunke.

3. Hacka löken och stek den på låg värme i smör till den mjuknat. Finhacka vitlöken och ha ner den på slutet. Ös över löken i bunken med köttfärs. Blanda i krossade tomater. Skölj ur tetrorna med vatten och rör ner i färsen. Vispa ihop ägg med grädde, mjölk, salt och peppar. Blanda med köttfärssåsen.

4. Stek aubergineskivorna lätt på båda sidor och peppra lätt.

5. Fördela ut ett lager av köttfärssåsen i en ugnsfast form. Fördela ut ett lager med skivor av aubergine. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager köttfärs på toppen. Smula över fetaost. Ställ in i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn och låt stå i cirka 1 timme. Servera med en sallad.


Fruktigt rödvin från Portugal

Vinglas vitt vinFöredrar du rött vin kan vi rekommendera detta vin från Portugal som paketeras på bag in box. I den fruktiga smaken bjuds man på toner av körsbär, hallon och plommon, ackompanjerat av lakrits, kryddiga toner och färska örter. Servera mellan 16-18 grader till lamm- eller nötkött, köttfärs och vego, så väl som till kryddiga grytor och mustiga gratänger.

Aromatiskt och friskt

Vad sägs om ett ekologiskt, krispigt vitt vin från Sydafrika att bryta av mot moussakans krämighet? När den gröna druvan Chenin Blanc får samspela med Verdelho blir det sällan fel. I detta aromatiska, vita vin samsas pigga toner av äpplen, päron och grapefrukt med kiwi, persika och päron. Servera till fisk och kyckling, buffémat eller som mingelvin.


Madeleine LandleyReceptet är exklusivt
framtaget för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år