Moussaka med aubergine och fetaost
Här bjuder vi på ett smaskigt recept på moussaka med aubergine och fetaost.
Lättlagad och god gratäng
Visste du att moussaka är en typ av gratäng som har sitt ursprung i Mellanöstern och Balkanländerna? Den klassiska varianten görs med aubergine och ibland med potatis. En del gör sin moussaka vegetarisk medan andra väljer färs av exempelvis lamm. Runt om i världen varierar innehållet, och gissar vi rätt har ni kanske också en egen variant därhemma ni gärna håller er till.
Har du ännu inte provat moussaka? Varför inte göra det nu? Att laga moussaka på senhösten är ett utmärkt tips när man vill bjuda in vännerna på god och värmande mat som går enkelt att fixa och som räcker till många. Sväng ihop en stor gratängform och servera med sallad, lite rostade frön och nötter samt något gott i glaset. När maten står i ugnen kan man slappna av och göra något annat.
Moussaka med aubergine och fetaost
Till cirka 10 personer
1 aubergine (ca 600g)
1 kg nöt- eller lammfärs
malen koriander, rökt paprikapulver, spiskummin, oregano
salt, peppar
2 stora gula lökar
6 vitlöksklyftor
2 tetror krossade tomater (á 500g)
2 dl vatten
2-4 ägg
1 dl grädde
3 dl mjölk
salt, peppar
150g fetaost
1. Skiva auberginen tunt. Lägg ut skivorna på hushållspapper eller handdukar. Salta ett varv och låt ligga cirka 15 minuter så vätskan dras ur.
2. Stek köttfärsen i smör och krydda med malen koriander, rökt paprikapulver, spiskummin och oregano. Smaka av med salt och peppar. Ös över en stekta färsen i en bunke.
3. Hacka löken och stek den på låg värme i smör till den mjuknat. Finhacka vitlöken och ha ner den på slutet. Ös över löken i bunken med köttfärs. Blanda i krossade tomater. Skölj ur tetrorna med vatten och rör ner i färsen. Vispa ihop ägg med grädde, mjölk, salt och peppar. Blanda med köttfärssåsen.
4. Stek aubergineskivorna lätt på båda sidor och peppra lätt.
5. Fördela ut ett lager av köttfärssåsen i en ugnsfast form. Fördela ut ett lager med skivor av aubergine. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager köttfärs på toppen. Smula över fetaost. Ställ in i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn och låt stå i cirka 1 timme. Servera med en sallad.
Receptet är exklusivt
framtaget för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.