Lyxig vårsallad med lax och apelsin
Njut av våren med ett fräscht rieslingvin och enkel sallad med lax. Detta enkla recept på lyxig vårsallad med lax och apelsin passar vilken kväll som helst.
Vad ska man väja för vin till salladen? Njut av våren med ett fräscht rieslingvin och en lättlagad sallad med lax. Detta enkla recept på lyxig vårsallad med lax och apelsin passar vilken kväll som helst. Servera vinet kylt och njut av denna smaksensation.
Lyxig vårsallad med lax och apelsin
För: 4 personer
Lyxig vårsallad med lax och apelsin:
500g potatis
1 dl hasselnötter
100g romansallad/gemsallad
70g machésallad
1 apelsin
1 spansk peppar
1/2 rödlök
75g sockerärtor
80g lufttorkad skinka
500g lax
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver
Citrusdressing:
1 dl créme fraiche
1/2 citron
1/2 apelsin
2 msk vatten
1 msk fryst, hackad persilja
salt, peppar
1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten – cirka 10-15 minuter. Skölj den i kallt vatten och dela sedan till mindre bitar.
2. Rosta hasselnötterna i en torr panna till den fått yta. Häll av hasselnötterna i en handduk och gnugga av skalen. Halvera hasselnötterna.
3. Dela salladen till mindre blad. Skala apelsinen och skär till mindre bitar. Skiva spansk peppar och lök tunt. Halvera sockerärtorna. Sprid ut allt på tallrikar. Fördela ut lufttorkad skinka.
4. Skär laxen till lagom stora bitar och stek den på låg värme med smör och kryddor. Fördela ut på tallrikarna.
5. Blanda creme fraiche med saften från en halv apelsin, saften från en halv citron och vatten. Smaka av med kryddor och ringla dressingen över salladen.
Vintips till salladen
Söker man ett vin med frisk och torr karaktär är Domaene Gobelsburg Riesling ett bra val. Detta är ett elegant vin med stramare stil. I paletten finner vi en tydlig karaktär av lime, gröna äpplen, aprikos, päron och mineral. Denna riesling bjuder på en lång, harmonisk eftersmak och görs uteslutande av riesling som odlats i olika vingårdslägen runt Schloss Gobelsburg, hjärtat av Kamptal. Druvorna skördas mellan oktober till november, och musten får sedan jäsa på låg temperatur i ståltank för att bibehålla druvans naturliga aromer och fräschör.
Recept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.