Laxtacos med picklad rödlök och vitlökssås
Laxtacos med picklad rödlök och vitlökssås passar perfekt när man vill lyxa till sina fredagstacos med fisk. Här hittar du recept och vintips.
Variera fredagstacosen
Vad passar bättre på fredagskvällen än tacos? Kör du ofta på i samma gamla vanliga spår när det kommer till tacosen? Varför inte prova laxtacos med picklad rödlök och vitlökssås? Detta recept passar fint när man vill lyxa de vanliga köttfärstacosen med fisk. Här hittar du recept, och lite längre ner på sidan, passande vintips.
Laxtacos med picklad rödlök och vitlökssås
För: 4-6 personer
Pulled salmon:
800g lax med skinn
spraysmör
rökt paprikapulver, achochilipulver, vitlökspulver, spiskummin
salt, peppar
Pico de Gallo:
1 silverlök
2 tomater
1/2 kruka färsk koriander
1/2 lime
salt
Picklad rödlök:
1 stor rödlök
3 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 msk ättika
Vitlökssås:
2 vitlöksklyftor
smör
2 dl creme fraiche
salt
Övriga tillbehör:
1 mango
2 avocado
20 cm gurka
1 paket minitortillas
1. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform och lägg i laxen med skinnsidan nedåt. Spraya över smör och krydda ordentligt. Ställ in i 200°C i 20-30 minuter.
2. Finhacka silverlök. Kärna ur tomaterna och finhacka dem. Blanda lök och tomat med hackad koriander. Press över lime och dra öven lite salt.
3. Skala och skiva rödlöken. Koka upp vatten med socker, salt och ättika. Rör om tills det löst upp sig och ta kastrullen från plattan. Lägg ner lökskivorna och låt dem ligga i den avsvalnande lagen i cirka 1-2 timmar.
4. Pressa vitlöken i en skål och ha på lite smör. Kör i micron i 30 sekunder på full effekt. Rör ihop vitlöken med creme fraiche. Smaka av med lite salt.
5. Tärna mango och avocado. Fintärna gurkan. Blanda allt i en skål. Servera i små tortillabröd.
Recept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.
Vilket vin serverar man till tacos med fisk?
När man väljer vin till tacos med fisk kan man absolut välja ett vitt vin eller rosévin. Självklart har det också mycket med tillbehören att göra. Exempelvis kanske man adderar hetta i form av chili eller jalapeños, eller syrliga inslag i form av picklad lök eller en pico de gallo. Ju hetare maten är desto sötare måste vinet vara, annars gör hettan att vinet blir eldigt.
Till dessa tacos med lax kan man gott servera ett vin av druvan chardonnay eller viognier – eller varför inte ett vin som görs på både och? Välj ett vin där endast en mindre mängd av vinet legat på ekfat – annars kan det bli för kraftigt för maten. Välj gärna ett vin som har en rund framtoning med frisk smak som passar till de syrliga tillbehören. Tack vare sältan i maten och umamin i fisken kommer det till sin rätt. Vill du dricka rött vin till, välj ett fruktigt rödvin och snälla tanniner. Även rosévin passar bra till dessa tacos.