Laxtacos med picklad rödlök och vitlökssås - Vinston

Laxtacos med picklad rödlök och vitlökssås

Laxtacos med picklad rödlök och vitlökssås passar perfekt när man vill lyxa till sina fredagstacos med fisk. Här hittar du recept och vintips.

Laxtacos med picklad rödlök och vitlökssås

Variera fredagstacosen

Vad passar bättre på fredagskvällen än tacos? Kör du ofta på i samma gamla vanliga spår när det kommer till tacosen? Varför inte prova laxtacos med picklad rödlök och vitlökssås? Detta recept passar fint när man vill lyxa de vanliga köttfärstacosen med fisk. Här hittar du recept, och lite längre ner på sidan, passande vintips.


Laxtacos med picklad rödlök och vitlökssås

För: 4-6 personer

Laxtacos med picklad rödlök och vitlökssås

Pulled salmon:

800g lax med skinn
spraysmör
rökt paprikapulver, achochilipulver, vitlökspulver, spiskummin
salt, peppar

Pico de Gallo:

1 silverlök
2 tomater
1/2 kruka färsk koriander
1/2 lime
salt

Picklad rödlök:

1 stor rödlök
3 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 msk ättika

Vitlökssås:

2 vitlöksklyftor
smör
2 dl creme fraiche
salt

Övriga tillbehör:

1 mango
2 avocado
20 cm gurka
1 paket minitortillas

1. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform och lägg i laxen med skinnsidan nedåt. Spraya över smör och krydda ordentligt. Ställ in i 200°C i 20-30 minuter.

2. Finhacka silverlök. Kärna ur tomaterna och finhacka dem. Blanda lök och tomat med hackad koriander. Press över lime och dra öven lite salt.

3. Skala och skiva rödlöken. Koka upp vatten med socker, salt och ättika. Rör om tills det löst upp sig och ta kastrullen från plattan. Lägg ner lökskivorna och låt dem ligga i den avsvalnande lagen i cirka 1-2 timmar.

4. Pressa vitlöken i en skål och ha på lite smör. Kör i micron i 30 sekunder på full effekt. Rör ihop vitlöken med creme fraiche. Smaka av med lite salt.

5. Tärna mango och avocado. Fintärna gurkan. Blanda allt i en skål. Servera i små tortillabröd.


Madeleine LandleyRecept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.


Vilket vin serverar man till tacos med fisk?

När man väljer vin till tacos med fisk kan man absolut välja ett vitt vin eller rosévin. Självklart har det också mycket med tillbehören att göra. Exempelvis kanske man adderar hetta i form av chili eller jalapeños, eller syrliga inslag i form av picklad lök eller en pico de gallo. Ju hetare maten är desto sötare måste vinet vara, annars gör hettan att vinet blir eldigt.

Till dessa tacos med lax kan man gott servera ett vin av druvan chardonnay eller viognier – eller varför inte ett vin som görs på både och? Välj ett vin där endast en mindre mängd av vinet legat på ekfat – annars kan det bli för kraftigt för maten. Välj gärna ett vin som har en rund framtoning med frisk smak som passar till de syrliga tillbehören. Tack vare sältan i maten och umamin i fisken kommer det till sin rätt. Vill du dricka rött vin till, välj ett fruktigt rödvin och snälla tanniner. Även rosévin passar bra till dessa tacos.

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år