Laxpudding - Vinston

Laxpudding

Har du provat laxpudding till middag. Till detta klassiska recept bjuder vi på två passande vintips från Österrike och Australien.

Laxpudding

Vad väljer man för vin till laxpudding?

Denna torsdag har vi siktat in oss på ett klassiskt recept som är hetare än någonsin, nämligen laxpudding. Vilken mattidning man än bläddrar i tycks tipsa om laxpudding. Visst toppar det också Googles sökresultat bland de klassiska recepten. Laxpudding må låta tråkigt och ha ett lite vilseledande namn, men egentligen är det inget annat än en gratäng med potatis och lax. Med hjälp av Madeleine Landley från Landleys kök har vi förstås hottat upp receptet med goda ingredienser. Under receptet hittar du tips på vin att välja till maten.


Laxpudding Laxpudding

För: 6 personer

Fyllning:

800g fast potatis
2 gula lökar
500g rökt lax
200g babyspenat
1 kruka dill
salt, peppar

Stanning:

3 ägg
3 dl grädde
1 msk dijonsenap
1,5 msk citronsaft
salt, peppar

1. Gnugga potatisen ren eller skala den. Koka potatisen hel i saltat vatten i cirka 8-10 minuter. Slå av kokvattnet och slå på kallt vatten så tillagningen avstannar.

2. Grovhacka löken och låt den långsamt mjukna i en stekpanna med smör. Skiva laxen.

3. Skiva potatisen och fördela ut ett lager i botten av en smörad form. Fördela ut hälften av laxen och hälften av löken. Salta och peppra. Fördela ut hälften av spenaten och dill. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager potatis på toppen.

4. Vispa ihop ägg med grädde, dijonsenap och saften från färsk citron med kryddor. Slå stanningen över gratängen och grädda sedan i 200°C i 30-40 minuter.


Madeleine LandleyRecept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.


Vinglas vitt vin Vintips till laxpudding

Till en klassisk laxpudding passar det bra med vitt vin. Tack vare laxens umami och sälta passar ett krispigt vin med frisk och torr karaktär. Detta hjälps upp av citronen och senapen i stanningen. Exempelvis passar ett vitt vin från Kamptal i norra Österrike. Vinet är elegant, med hög syra och en palett av lime, gröna äpplen, aprikos, päron och mineral. Även viner med lite mer sötma passar fint.

Druvor kan som bekant vinifieras på olika vis för att få vinet att bli torrt, halvtorrt eller att dra år det sötare hållet. Pratar vi fortfarande om riesling, fast med en mjukare karaktär kan man också gå på detta vin i större förpackning som räcker till större sällskap. Tack vare friskhet och söta toner passar det både till sälta och småsyrliga rätter.

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år