Laxpudding
Har du provat laxpudding till middag?
Laxpudding må låta tråkigt och ha ett lite vilseledande namn, men egentligen är det inget annat än en gratäng med potatis och lax. Med hjälp av Madeleine Landley från Landleys kök har vi förstås hottat upp receptet med goda ingredienser.
Laxpudding
För: 6 personer
Fyllning:
800g fast potatis
2 gula lökar
500g rökt lax
200g babyspenat
1 kruka dill
salt, peppar
Stanning:
3 ägg
3 dl grädde
1 msk dijonsenap
1,5 msk citronsaft
salt, peppar
1. Gnugga potatisen ren eller skala den. Koka potatisen hel i saltat vatten i cirka 8-10 minuter. Slå av kokvattnet och slå på kallt vatten så tillagningen avstannar.
2. Grovhacka löken och låt den långsamt mjukna i en stekpanna med smör. Skiva laxen.
3. Skiva potatisen och fördela ut ett lager i botten av en smörad form. Fördela ut hälften av laxen och hälften av löken. Salta och peppra. Fördela ut hälften av spenaten och dill. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager potatis på toppen.
4. Vispa ihop ägg med grädde, dijonsenap och saften från färsk citron med kryddor. Slå stanningen över gratängen och grädda sedan i 200°C i 30-40 minuter.
Recept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.