Kycklingklubbor med kryddigt parmesanströssel och grillad sötpotatispuré
Kycklingklubbor med kryddigt parmesanströssel och grillad sötpotatispuré passar med ett rött vin från Frankrike.
Recept och foto: Madeleine LandleyKycklingklubbor med kryddigt parmesanströssel och grillad sötpotatispuré
För: 4 personer
Grillad sötpotatispuré:
500g sötpotatis
2-3 dl vispgrädde
salt, peppar
Soltorkad tomattapenade:
10 bitar soltorkade tomater
0,5 dl kallpressad olivolja
1 tsk balsamvinäger
salt, peppar
Kyckling:
4 st kycklingklubbor
10 blad färsk salvia
0,5 dl riven parmesanost
0,5 dl pankoströbröd
1. Halvera sötpotatisen och grilla den tills den är mjuk. Låt svalna och skär sedan bort skal och brända partier. Skär sötpotatisen till mindre bitar och ha ner i em mixer tillsammans med grädde och mixa till puré. Smaka av med salt och peppar.
2. Ha ner soltorkade tomater, olivolja och balsamvinäger i en mixer. Kör till en kräm. Smaka av med salt och peppar.
3. Blanda hackad salvia, riven parmesanost och panko i en skål. Salta och peppra kycklingklubborna och lägg på grillen. Låt dem nästan grillas klart, vid 80°C är de klara. Pensla ovansidan av kycklingklubborna med smör och strössla över parmesanströsslet. Låt gå ytterligare någon minut.
Vad väljer man för vin till grillad kyckling?
Vilken är din favorit på grillen? Varför inte grilla kyckling till kvällens middag? Många tycker om att grilla kyckling eftersom det går fort att tillaga och är svårt att misslyckas med. Är man osäker på tillagningstiden använder man med fördel en stektermometer som berättar när kycklingen är klar.
Grillade kycklingklubbor
Vanligast är att välja kycklingfiléer, men varför inte prova kycklingklubba som går precis lika snabbt att tillaga, och som blir saftigare och mörare tack vare att man lämnat både skinnet och benet kvar.
Kycklingens skinn adderar fett till köttet vilket gör det smakrikt och gott. Under skinnet kan man antingen stoppa härliga kryddor för att ge extra smak till köttet – eller så grillar man skinnet lite hårdare så det blir knaprigt och fint.
Kycklingklubba med kryddigt salvia- och parmesanströssel, tapenade och grillad sötpotatispuré sätter garanterat piff på sommarens grillning.