Köttbullar i tomatsås med citron
Receptet på köttbullar i tomatsås med citron är goda tapas som är enkelt att laga.
Vad ska man välja för vin till tapas?
Det fina med tapas är variationen. Många av dem består av salta och feta smaker så som kallskurna charkuterier och ostar. Även stekta och friterade inslag är inte helt ovanligt såväl som kött, krydda och mustiga såser. Den gyllene medelvägen är, precis som till buffé eller tacos, att välja ett vin som passar till mycket.
Har du svårt att välja? En bra start är att kombinera mat och dryck från samma region. Ett lättare rödvin med låg strävhet är att föredra till tapas – håll utkik efter bäriga, fruktiga, mustiga och kryddiga viner. Låt maten spela huvudrollen och vinet agera smakbärare.
Köttbullar i tomatsås med citron
6-8 personer som tapas
3 msk hackade pinjenötter
1 ägg
1 vitlöksklyfta
400g nötfärs
salt, peppar, torkad oregano
1 burk krossade tomater
1 tsk strösocker
1/2 citron
salt, peppar, torkad oregano
1. Hacka pinjenötterna eller kör dem i en mixer. Blanda ägg med pinjenötter, pressad vitlök, nötfärs och kryddor. Knåda inte för länge. Forma färsen till stora köttbullar och stek dem i smör. Lyft ur köttbullarna ur stekpannan när de fått yta runt om men inte är genomstekta.
2. Ha i krossade tomater i stekpannan. Strö över en nypa socker, rivet citronskal och smaka av med salt, peppar och torkad oregano. Låt tomatsåsen koka ihop under cirka 10-15 minuter, lägg sedan i köttbullarna så de får puttra ihop med tomatsåsen ytterligare ett par minuter.