Grillad picanha med kantarellris - Vinston

Grillad picanha med kantarellris

Sugen på grillat? Slå till på grillad picanha med kantarellris samt vintips till som passar finfint sensommarens grillade kött.

Grillad picanha med kantarellris

Picanha är en smakrik styckningsdetalj som har sitt ursprung i Brasilien. Picanha, uttalas ”pickannja” och heter heter rostbifflock med fettrandskappa, eller bara rostlock med kappa på svenska. Köttet i picanha är kraftigt och smakrikt – precis som hos flanksteken, vilket gör att den utmärkt i en syrlig marinad och för grillen.

Grillad picanha med kantarellris

För: 4 personer

Picanha med lime och vitlök:

1 lime
5 stora vitlöksklyftor
1 kg picanha

Ris med kantareller och soltorkade tomater:

500g babyplommontomater
1 dl olja
4 stora vitlöksklyftor
5 dl jasminris
6 dl vatten
200g kantareller
1 tetra kokta kikärtor
1/2 kruka bladpersilja
salt, peppar

1. Skölj och ansa köttet från segt fett. Hacka vitlök och ha ner i en påse tillsammans med pressad lime. Lägg även ner limeskalen i påsen. Salta och peppara köttet runt om och lägg ner det i påsen. Knyt ihop och massera köttet så allt blandas. Lägg in i kylen under dagen. Ta fram köttet 1-2 timmar innan det är dags att grilla.

2. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt med snittytan uppåt. Rosta i 200°C i 1,5 timme.

3. Stek kantarellerna tills vätskan försvunnit. Ha sedan ner en klick smör och salta och peppra. Skölj kikärtorna och hacka persiljan.

4. Ha ner olja i en kastrull och pressa ner vitlöken. Låt vitlöken stekas några sekunder i oljan – se till att den inte bränns, och ha sedan i riset. Stek riser under omrörning 1-2 minuter, så sedan på vattnet. Dra ner värmen så det knappt puttrar och låt riset kokas klart under lock i cirka 10 minuter eller tills vätskan försvunnit. Blanda riset med ugnstorkade tomater, kikärtor, kantareller och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.

5. Grilla picanhan hel tills den fått en rosa kärna.


Vintips till grillad picanha

Visste du att Spanien är ett av världens största vinländer? Att välja vin från Spanien är kanske också lite enklare eftersom man kan hitta både prisvärda och annorlunda viner utan större ansträngning. Två av de mest välkända vin-områdena i Spanien är Rioja och Valdepeñas. Här finns en fantastisk bredd och många bra viner för den som är nyfiken på att upptäcka mer.

Till sensommarens grillning sitter det fint med ett spanskt vin. Från Rioja i norra delen av Spanien kommer den moderna tappningen av ett klassiskt rioja-vin. Det här är ett toppenvin till höstens matlagning tack vare de ljuvliga tonerna av choklad, körsbär, plommon och läder. Här bjuds man också på en välsittande ekfatskaraktär eftersom vinet lagrats på franska ekfat under 15 månader. Smaken är balanserad och lämpar sig bra till smakrik mat, mustiga grytor – och förstås grillad picanha.

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år