Grillad picanha med kantarellris
Sugen på grillat? Slå till på grillad picanha med kantarellris!
Picanha är en smakrik styckningsdetalj som har sitt ursprung i Brasilien. Picanha, uttalas ”pickannja” och heter heter rostbifflock med fettrandskappa, eller bara rostlock med kappa på svenska. Köttet i picanha är kraftigt och smakrikt – precis som hos flanksteken, vilket gör att den utmärkt i en syrlig marinad och för grillen.
Grillad picanha med kantarellris
För: 4 personer
Picanha med lime och vitlök:
1 lime
5 stora vitlöksklyftor
1 kg picanha
Ris med kantareller och soltorkade tomater:
500g babyplommontomater
1 dl olja
4 stora vitlöksklyftor
5 dl jasminris
6 dl vatten
200g kantareller
1 tetra kokta kikärtor
1/2 kruka bladpersilja
salt, peppar
1. Skölj och ansa köttet från segt fett. Hacka vitlök och ha ner i en påse tillsammans med pressad lime. Lägg även ner limeskalen i påsen. Salta och peppara köttet runt om och lägg ner det i påsen. Knyt ihop och massera köttet så allt blandas. Lägg in i kylen under dagen. Ta fram köttet 1-2 timmar innan det är dags att grilla.
2. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt med snittytan uppåt. Rosta i 200°C i 1,5 timme.
3. Stek kantarellerna tills vätskan försvunnit. Ha sedan ner en klick smör och salta och peppra. Skölj kikärtorna och hacka persiljan.
4. Ha ner olja i en kastrull och pressa ner vitlöken. Låt vitlöken stekas några sekunder i oljan – se till att den inte bränns, och ha sedan i riset. Stek riser under omrörning 1-2 minuter, så sedan på vattnet. Dra ner värmen så det knappt puttrar och låt riset kokas klart under lock i cirka 10 minuter eller tills vätskan försvunnit. Blanda riset med ugnstorkade tomater, kikärtor, kantareller och hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.
5. Grilla picanhan hel tills den fått en rosa kärna.