Fiskgryta med lax och fänkål
Njut av en god fiskgryta med lax och fänkål.
Bjud in vännerna och varva ner.
Fiskgryta med lax och fänkål
För: 6-8 personer
500g potatis
3 stora morötter
1,5 l vatten
2 gula lökar
1 röd paprika
1 litet fänkålshuvud
500g lax
500g torskrygg
2 dl creme fraiche
3 dl vitt vin
1 knippe dill
1 citron
salt, peppar, vitlökspulver
1. Skala potatis och dela dem samt morötterna till lagom bitar. Ha ner i en gryta och slå på vatten så det täcker. Koka cirka 10 minuter i saltat vatten.
2. Slå av nästan allt vatten i en bunke och låt det vara kvar cirka 5 deciliter.
3. Hacka gul lök och stek den mjuk i smör i en stekpanna. Kärna ur och hacka paprikan. Låt den stekas 1-2 minuter tillsammans med löken. Ös över lök och paprika i grytan med potatisen.
4. Slå på vin och rör i creme fraiche. Klipp över dill och pressa i citron. Låt det puttra upp och späd med mer av grönsaksvattnet till lagom konsistens.
5. Tina och skär lax och torsk till tärningar. Stek dem hastigt i smör så de får lite yta. Ös över i grytan och låt det puttra några minuter. Smaka av med kryddor.