Varför ska man dekantera vin? - Vinston

Varför ska man dekantera vin?

Varför ska man dekantera vin? Hur dekanterar man vin? Och vilka viner bör man dekantera. Vi djupdyker ner i karafferna och förklarar det du alltid undrat – och lite till.

Varför ska man dekantera vin?

Måste vin dekanteras för att smaka bra?

Nej, vin måste inte dekanteras för att smaka bra. Däremot tjänar många viner, både vita och röda, på att få en nypa luft innan de dricks. De röda för att aromerna ska blomma ut och de vita för att vädra bort eventuell flyktig svaveldoft. När man slår upp vinet i glas löser detta sig självt, men exempelvis unga kvalitetsviner bör dekanteras för att komma till sin rätt.

Hur dekanterar man vin?

En gammal myt säger att man kan lufta vin genom att bara avlägsna korken. Dock får vinet så lite luft att det skulle ta flera dagar. För att en luftning ska få någon effekt krävs det att vinet hälls över på en karaff, vid en så kallad dekantering. När vinet hälls över till karaffen tar det upp syre, och i den nya behållaren får det också mer syre tack vare den större ytan. Man dekanterar bara genom att hälla vinet i karaffen och låta det virvla ner utmed karaffens sidor.

Det finns till och med de som hävdar att man kan snabblufta ett vin genom att köra det i mixern. Tack vare dekantering får vinet en rundare, fylligare och mer harmoniskt smak – framför allt för unga, knutna viner där dekanteringen simulerar ett mognande.

Varför ska man dekantera vin?

Men mycket syre är inte bara positivt. Stora mängder syre kan även vara vinets fiende då det får vinet att oxidera och åldras snabbare. Äldre viner är i regel känsligare mot syre och bör bara slås upp i glasen. Läs mer om vilka viner man inte bör dekantera längre ner.

Vilka viner ska man dekantera?

Viner som tillverkas reduktivt och med större mängd svavel mår bra av dekantering. Men hur vet man vilka det är?

Vita viner och viner med restsötma kräver mer svavel för att avbryta jäsning och för att motverka oxidation. Svavel kan som bekant få vinet att lukta svagt av gamla ägg. När man luftar vinet försvinner denna lukt.

De viner som tillverkas reduktivt är med skruvkapsyl och tillverkas helt enkelt utan syre. Detta innebär att att det kan vara en fördel att lufta vita viner, vin som buteljerats med skruvkapsyl och framför allt söta viner.

Unga, strama rödviner från södra Frankrike och Italien har ofta hög koncentration av garvsyra, vilket också lämpar sig bra att slå upp i karaff för att mjuka upp dem.

Ska man lufta vin på Bag in box?

Även boxvin är utmärkt att dekantera på karaff – inte bara av estetiska skäl. Bag in Box är en lagringskänslig förpackning som kräver en större mängd svavel. När boxvinet luftas försvinner de flyktiga svavelångorna.

Vilka viner bör man inte dekantera?

Ett vin som aldrig bör luftas är en mogen röd bourgogne. Det här vinet är så ömtåligt att det bör slås upp direkt i glas. enkla viner och saftiga, mjuka rödviner från Nya världen vinner heller sällan på luftning. När dessa viner dekanteras ökar frukten ytterligare och syrorna dämpas, något som kan göra vinet blir platt och menlöst. Servera det istället lätt kylt.

Är du ändå osäker? Ett smart tips är att slå upp lite vin i ett glas och smaka på det. På så vis är det lättare att avgöra om vinet har något att vinna på  dekantering.

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år