Vad är Veraison? - Vinston

Vad är Veraison?

Att vitt vin görs på gröna druvor och rött vin av blå druvor vet nog de flesta. Vad många däremot inte vet är att alla druvor, såväl gröna som blåa, är gröna från början. Det är faktiskt inte förrän några veckor innan skörd som de blå sorterna växlar färg och blir blåa.

Vad är Veraison?

Veraison är ett begrepp inom vitikultur och namnet på den process när vindruvorna skiftar i färg från grönt till blått eller gult. Veraison innebär också att druvan övergår från att växa, till att mogna. Veraison infaller olika beroende på druvsort, men generellt kan man säga att denna förändring sker cirka en månad innan skörd. Vilken tidpunkt på året veraison infaller beror däremot på klimatet där druvstocken är planterad samt hur mycket solljus plantan får.

Det verksamma ämnet i processen heter karotenoid och är ett organiskt pigment, med antioxidativa egenskaper. Framåt sensommaren och hösten ökar ämnet färgämnet karotenoid i druvorna för att skydda dessa från skadliga våglängder av solljus. Olika druvsorter har olika stor mängd karotenoid. Mängden solljus och värme påverkar också hur mycket karotenoider som bildas i druvan.

Vad gör blåa druvor blåa?

Under veraison mognar druvjuice, fruktkött och skalet på druvan. En stor del av strävheten som sitter i druvskalet bryts ner, och det som finns kvar mjuknar sedan ytterligare då vinet ligger på fat eller flaska. Denna strävhet gör att man lätt kan känna om veraison trätt i kraft om man har en färsk druva.

Antocyanin – det blåa ämnet i druvor

Själva färgämnet i blå druvor heter antocyanin och är detsamma som i blåbär, blåklint och vinbär. Det är lätt att komma ihåg då blå färg även heter cyan. Antocyanin har förmågan att ändra färg beroende på vinets pH-värde. Ju syrligare ett vin är, desto mer blåröd blir färgen. Självklart finns andra faktorer som påverkar vinets färg, exempelvis luftens syre, vilket påverkar mest av allt. Ett ungt vin är oftast mer blårött i färgen medan ett äldre vin, som utsatts för mer kontakt med syre, får en tegelröd till rödbrun nyans.

Har du passerat en vinodling och funderat på varför du bara ser gröna druvor överallt kan det vara för att du varit där innan veraison trätt i kraft. Oavsett vilken del av världen man befinner sig i är det ytterst få som uteslutande odlar gröna druvor för vinproduktion.

» Här kan du läsa mer om hur man gör vin.

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år