Rökt lax med serrano, gulbetor, passionsfrukt och avokadokräm
Bjud på en härlig förrätt innan middagen. Prova vårt recept på rökt lax med serrano, gulbetor, passionsfrukt och avokadokräm.
Förrätt med vintips
En förrätt behöver inte vara krånglig för att vara god. Denna färgbomb med rökt lax med serrano, gulbetor, passionsfrukt och avokadokräm blir färdig i några enkla handvändningar och passar perfekt att servera som förrätt när det är fest, exempelvis nyårsafton. Servera med det passande vintipset nedan.
Rökt lax med serrano, gulbetor, passionsfrukt och avokadokräm
För: 4 personer
Gulbetor:
4 mellanstora gulbetor
salt
Passionsfruktsdressing:
2 passionsfrukter
0,5 dl extra virgin olivolja
1 nypa salt
Avokadokräm:
2 avokado
1 msk creme fraiche
1 nypa salt
Övrigt:
90g serranoskinka
200g rökt lax
Gör så här:
1. Skala och skär gulbetorna till kvartar. Koka dem mjuka i saltat vatten i cirka 20-30 minuter.
2. Skrapa ur passionsfrukterna och ha ner i en mixer tillsammans med olivolja. Kör till en slät dressing och smaka av med en nypa salt.
3. Mosa avokadoköttet och blanda med creme fraiche. Smaka av med en nypa salt.
4. Lägg ut skinkan på ett bakplåtspapper och ställ in i 150°C i 10-15 minuter.
5. Fördela ut lax och gulbetor på tallrikarna. Riv serranoskinkan till strimlor och fördela ut över. Forma avokadokrämen med en sked och klicka på. Ringla över passionsfruktsdressingen. Servera med rekommenderat vin nedan.
Vintips:
Från Moseldalen i Tyskland kommer denna klassiska riesling. Detta är ett mjukt och aromatiskt vin med friska toner. Vinet är halvtorrt med druvig smak och inslag av päron, persika och honung. Tack vare fruktigheten i vinet passar det bra till het mat, rätter med sälta och umami samt och till söta desserter – och förstås till rökt lax med serrano, gulbetor, passionsfrukt och avokadokräm.
Recept, foto och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.