Allt du vill veta om förvaring, lagring och temperaturer för vin - Vinston

Allt du vill veta om förvaring, lagring och temperaturer för vin

Hur länge håller en öppnad flaska vin? Hur ska man förvara vinet? Vad ska man tänka på om man vill lagra vinet och vilken temperatur ska vinet ha när det serveras. Här hittar du tips, råd och intressant kuriosa.

Allt du vill veta om förvaring, lagring och temperaturer för vin

Hur länge håller öppnat vin?

Middagen är avslutad och du har en skvätt vin kvar i flaskan? Du kanske har haft fest och nu är det kvar några skvättar i bag in boxarna?

Hur är det egentligen? Måste man dricka upp det sista eller är det bara att kasta? Vid vilken temperatur ska man servera vinet, hur ska man förvara och lagra det, hur länge klarar sig en öppnad flaska? Lugn, här berättar vi allt du vill veta om förvaring, lagring och temperaturer för vin.


Hur länge ska man kyla vinet?

Att servera vin vid rätt temperatur kan ha större betydelse än man tror. Är vinet för varmt när det serveras kan det upplevas om surt och strävt medan för kalla viner istället tappar både doft och smak.

Vita viner ska serveras svalare än röda, dock är det inte ovanligt att många serverar sina rödviner för varma medan vita viner ofta serveras för kalla. Självklart finns det några handfasta tips att ta till;

Några tips kring vin och temperaturer:

Dekantering
– Rött vin ställer man in i kylskåpet en timme innan servering. Vitt vin tar man ut ur kylskåpet en timme innan servering.

– Vin luftas inte genom att korken skruvas av eller dras ur. Det bästa sättet är att slå upp vinet i glasen eller att dekantera i en karaff – framför allt unga viner som blir mindre ”råa” av lite luft. Undantaget är gamla viner från Bourgogne som har så lättflyktig doft att den försvinner snabbt om vinet inte serveras direkt från flaskan.

– Vin på flaska som förvaras i kylskåp kyls med cirka två grader var tionde minut. I normal rumstemperatur värms vinet i samma takt.

– När det kommer till röda viner serverar många det vid rumstemperatur. I Sverige ligger dock inomhustemperaturen på över 20°C vilket är alldeles för varmt för ett vin. Temperaturen på rödvin ska helst inte överstiga 18°C när det serveras. Eftersom vinet snabbt stiger i temperatur när det är upphällt är det därför bättre att servera det en till två grader kallare.

– Om vinet känns för kallt kan man värma det genom att hålla händerna runt kupan. Av precis samma orsak ska man heller inte hålla glaset i kupan när man dricker utan i stjälken – annars värms det för fort och blir inte längre perfekt tempererat.

– Fylliga och kraftfulla rödviner tål högre temperaturer. Tänk på att en högre temperatur på vinet får alkoholen att avdunsta snabbare än doftaromerna, vilket kan förändra doftbilden.

– Förvara aldrig vin ovanför kylskåpet – där är det alldeles för varmt.

– Påminner vinets doft om möglig källare är det korkdefekt. Häll tillbaka vinet och reklamera det på Systembolaget.

– Hittar man ett vin man gillar kan man lika gärna köpa flera flaskor på en gång och på så vis lättare kunna följa vinets utveckling och på så vis också känna när det är drickfärdigt. Självklart gillar alla olika typer av vin, så medan en del vill ha mer ungdomlig fräschör söker andra mer runda och mogna toner.


Vin och temperatur Generella temperaturer på vin:

Rött vin – Lätta och mjuka: 14-18°C
Rött vin – Kraftiga och robusta: 16-18°C
Vitt vin – Lätta: 6-8°C
Vitt vin – Friska och fruktiga: 8-10°C
Vitt vin – Fylliga, smakrika och ekfatslagrade: 8-12°C
Rosévin: 8-12°C

Mousserande vin: 8-12°C
Lagrad champagne: 12-14°C


Hur ska man lagra vin?

Flera viner klarar en eller ett par år i garderoben medan andra behöver flera år i en sval källare för att mogna. Ska man lagra vin är en temperatur mellan 8-15°C bra att sikta på. Den bästa tänkbara temperaturen runt 11°C så att vinet mognar i lagom takt. Ju högre temperatur, desto snabbare mognar vinet.

Förvaring av vinTemperaturskillnader på lång sikt är ingen fara, men se till att variationerna inte är för stora under dygnet. Platsen vinet ligger på bör vara mörk då ljus kan förändra både färg och smak.

Det diskuteras om man ska förvara vinet i torr eller fuktig miljö. Har man vin med kork anser många att fuktig miljö är att föredra eftersom korken annars kan torka ut. Andra hävdar att vinet i liggande flaska fuktar korken tillräckligt. Har man vin med skruvkork påverkar inte luftfuktigheten alls.

Temperatur, förvaring och hållbarhet på Bag in Box

På bag in box anges inget bäst före-datum. Här trycks istället datumet då vinet tappades upp. Vin på PET-flaska, tetra och box lämpar sig inte för lagring. Förvaras boxen i rumstemperatur halveras hållbarhetstiden och smaken försämras. Tänk också på att ju mindre dryck som är kvar, desto kortare hållbarhet.
En oöppnad box med rödvin håller cirka 10 månader från tappdatumet medan vitt vin och rosévin håller i cirka 8 månader.

En öppnad box med rött vin kan hålla mellan 6-8 veckor om den förvaras i kylskåp. Vitt vin och rosé klarar cirka 4-5 veckor.
Under sommarhalvåret håller sig vin på bag in box fräscht längre om det förvaras i kylen. Lufta gärna box-vinet genom att hälla upp det på en karaff innan servering. Då kommer smakerna till sin rätt och instängda dofter och svavel luftas bort. Vin som inte längre är på topp kan med fördel användas i matlagningen.

Temperatur, förvaring och hållbarhet av vin på Flaska

Vet man redan från början att allt vin inte kommer att gå åt kan man hälla över vinet på en mindre flaska som precis rymmer vinet. Skruva på eller sätt i korken och ställ vinet i kylskåpet. Så kan vinet klara sig uppåt en vecka utan att bli dåligt.

Allt du vill veta om förvaring, lagring och temperaturer för vinDet finns också särskilda plastkorkar att trycka i så att vinet hålls lufttätt.

Hur länge en öppnad flaska med vin håller varierar beroende på vad det är för typ av vin. Korka igen den öppnade flaskan och förvara den i kylen, då klarar den sig i 3-7 dagar utan märkbar försämring.

Ett robust rödvin kan klara sig längre. Ibland kan man ha tur med hållbarheten, så smaka alltid av vinet innan det förkastas.

För mousserande viner och champagne finns så kallade ”stoppers” som behåller trycket i flaskan. Med hjälp av en stopper kan vinet hålla sig i flera dagar om det förvaras i kylskåpet.

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år