Lär känna vinlandet Chile på 3 minuter - Vinston

Lär känna vinlandet Chile på 3 minuter

Smaken: Fruktiga viner med ren druvkaraktär

Stilen på Chiles viner är för det mesta intensiv, ren och fruktig. Utan att bli tung eller med överdrivet mycket alkohol. Om du verkligen vill lära dig hur olika druvor smakar, kan vinerna från Chile ge dig en tydlig lektion. Här kan du hitta toner av svarta vinbär hos Cabernet Sauvignon, röda sommarbär och örter hos Pinot Noir, björnbär och vitpeppar hos Syrah, plommon och kryddiga paprikatoner hos Carmenère och krusbär och passionsfrukt hos Sauvignon Blanc.

Geografin: präglas av berg och kustlinje

Chile har en nästan 430 mil lång kust. De vingårdar som ligger närmast Atlanten svalkas av friska vindbrisar, nedkylda av Humboldtströmmen. Det kanske mest kända kustliga området heter Casablanca. Här odlas framförallt Chardonnay och Pinot Noir. Druvor som har en kortare odlingssäsong och mognar tidigt gillar svalare klimat.

Om vi fortsätter inåt landet, får vi först ta oss över en bergskedja som på svenska kallas “Kustbergen”. Den skyddar vingårdarna i centrala Chile från de allra svalaste vindarna. Från norr till söder heter de viktigaste vinregionerna Maipo, Rapel och Maule. De omges av kustbergen i väster och av den mäktiga bergskedjan Andernas fötter i öster. På så vis är det inte fel att kalla Chiles vinregioner för dalar. Kanske känner du igen Maipo? Det är den dal som ligger närmast huvudstaden Santiago och det var här vinindustrin tog sin början. Det alla dalar har gemensamt är att de är svalare i den östra delen. Vi är här nära Anderna, där bergsluften har en stark inverkan. Vinerna från denna del av Chile får en frisk fruktsyra och mycket pigment.

Druvorna

País, eller Mission som den också kallas, är den första dokumenterade druvan att ha odlats i Chile. Den ger druvor av en ganska lätt karaktär, och var länge impopulär. Nu börjar den dock återupptäckas av kvalitetsmedvetna odlare som söker sina rötter! Hur som helst, det många av Chiles övriga druvor har gemensamt är att de har franskt påbrå. Flertalet av Chiles största vinproducenter har anor från franska immigranter. De tog helt enkelt med sig de druvor de var vana att odla: Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Sauvignon Blanc och Pinot Noir.

Cabernet Sauvignon är den mest odlade druvan, och täcker en tredjedel av landets odlingar. Chiles signaturdruva är däremot Carmenère! En Bordeaux-druva, som man trodde var utrotad fram till 1994. Då kunde den med hjälp av DNA-teknik kunde identifieras. I sitt ursprungsland Frankrike användes Carmenère som en örtig krydda i Bordeaux-viner, man använde som högst några få procent. I Chile, däremot, med ett soligare och varmare klimat går det finfint att göra endruvsviner av Carmenère. Vinerna får en fruktighet som påminner om plommon och hallon, tillsammans med en distinkt örtighet.

 

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år