Vin till nöt, fläsk och lamm - Vinston

Vin till nöt, fläsk och lamm

Att matcha vin och mat är alltid svårt. Här ger vi lite tips på vilken typ av vin man kan dricka till nöt, fläsk eller lamm.

Vin till nöt, fläsk och lamm

Låt oss prata om vin till nöt, fläsk och lamm

En god köttbit med ett gott glas vin till är en klassisk kombo. Men hur ska man tänka när man väljer vin till olika typer av kött som nöt, fläsk eller lamm?
Det finns ju trots allt en hel del olika köttsorter och ännu fler viner. Ett för kraftfullt vin tar udden av maten och vice versa, det har vi nog alla fått uppleva någon gång. Här ger vi några enkla förhållningsregler till hur man kan tänka och tipsar om några viner som passar till nötkött, fläsk och lamm.

Regel nummer ett är att ju rödare kött, desto strävare vin. Proteinet i köttet gör att tanninerna upplevs som mindre sträva. Det kan leda till att ett vin som upplevs vara strävt när du dricker det utan tillbehör, helt plötsligt i kombinationen med en bit kött upplevs vara mjukt. Feta och krämiga tillbehör såsom sås eller örtsmör har en liknande effekt. De dämpar strävheten i tanninerna. Så var inte rädd att välja ett vin med lite strävhet om du gillar ditt kött medium rare! Ett exempel är Ricossa Barolo från Piemonte i nordvästra Italien.

Perfekt till nötkött

Till en bit nötkött bör man välja ett vin med styrka och kraft. Merlot med sin generösa fruktighet och fylliga smak gör sig utmärkt till kött. Detta vin kommer från Argentina där nötkött spelar huvudrollen i den dagliga dieten. Missa inte heller Argentinas signaturdruva Malbec. Malbec kommer precis som Merlot ursprungligen från Bordeaux i Frankrike. Vinerna har något kraftigare tanniner än Merlot och ofta än ännu fylligare kropp. Hitta Hereford Reserva Merlot här.

» Alla våra recept med nötkött

Gott till fläsk

Till fläskkött bör man välja ett vin som inte är fullt lika kraftfullt som till lamm- och nötkött. Välj ett rött vin med en något mjukare smakprofil, som en fruktig Zinfandel. Läs mer om Prohibition Zinfandel här.

» Alla våra recept med fläsk

Bra till lamm

Till lamm bör man servera ett fylligt rött vin med härligt örtiga inslag. För en perfekt mat- och vinmatch kan man krydda lammet med rosmarin och timjan och servera det med rustika tillbehör som potatisgratäng och tzatziki. Läs mer om Côtes du Rhône från Domaine de la Mordorée här.

» Alla våra recept med lamm

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år