Vad ska man välja för vin till grillat? - Vinston

Vad ska man välja för vin till grillat?

Vinston bjuder på massor av goda grillrecept och svarar på frågan Vad ska man välja för vin till grillat?

Vad ska man välja för vin till grillat?

Vad ska man välja för vin till grillat?

Tänk vad härligt det är att grillsäsongen är igång. Nu kan man äntligen njuta av ljumma vårkvällar med grilldoft i luften och ett glas vin i handen.

Vare sig man väljer att grilla på kol, gasol, briketter eller ved, smakar maten så mycket bättre när den tillagas och äts utomhus. Många grillar förstås året om, men nu kan också de som sparar grillandet till sommaren göra det utan att förvandlas till en istapp.

Grilltrender i Sverige

Svenskarnas grillvanor förändras hela tiden och nya trender introduceras och blir populära. Ta exempelvis Beer Can Chicken som de flesta idag känner till. I år kan vi också se fler smarta redskap så som grillnät, lådor och särskilda ställningar för ribs.

Allt fler grillar också grönsaker medan andra adderar rökflis i en låda för att få en härlig röksmak. Vi har också blivit mer medvetna om vårt slösande vilket resulterat i att fler tar tillvara på den sista glöden genom att grilla desserten. Även miljöaspekten spelar in och fler väljer bort tändvätska till förmån för mer miljövänliga turbotändare och nedbrytbara tändkubbar av kåda.

Grillat kött Bästa recepten till grillen

Vi har kommit långt från pinnbröd över öppen eld. Nu för tiden nöjer man sig inte med en engångsgrill från bensinmacken. Nej då. Allt fler investerar i flera olika grillar och testar olika grillmetoder och rökning.

Så fort solen tittar fram ska rosévinet korkas upp och grillarna tändas. Men det är kanske inte så konstigt eftersom grillad mat är underbart gott.

Den grillmetod som ger den bästa smaken tvistar de lärde om, men inte bara maten som hamnar på grillen spelar roll. Även det man dricker till påverkar hela upplevelsen och kan både höja och förstöra. Men, vad för vin ska man egentligen servera till grillat?

Tips på vin till grillad mat

Ja, vilket vin man ska välja är en fråga som kan få lika många svar som råvaror man väljer att grilla. Det som avgör vilket vin som passar till maten är de fem grundsmakerna sött, salt, surt, beskt och umami. I det hela kan vi också addera smaken av rök eftersom vi garanterat framkallat aromatiska kolväten vid grillningen. Det är ju trots allt den goda smaken av rök i kombination med maillardreaktion som gör det så gott. En maillardreaktion sker när kolhydrater och/eller proteiner samt aminosyror hettas upp vid temperaturer över 150°C. Det är den här effekten som ger råvaran en brynt och smakrik yta. Det här ska inte förväxlas med karbonisering som är en bränd yta.


Vin till grillat kött

Baconlindad fläskfilé och rotsakspaket med örtsmörSäg det kött som inte passar på grillen? Man kan bbq:a en hel stek genom att lägga köttet i ena änden av grillen och kolet i den andra. Man kan snabbt låta en flankstek passera över glöden, eller så kör man en klassisk oxfilé och serverar med härliga primörer.

Kött blir nästan allra godast på grillen och det kan vi tacka den berömda maillardreaktionen för. Till kött får man lite större frihet när det kommer till vin. Ännu en gång har det med fylligheten i maten samt smakerna att göra.

Precis som man kan dricka rödvin till fisk kan man välja ett vitt vin till kött. De säkraste korten är en smörig och kraftig chardonnay, viognier eller gewürztraminer. Har du syrliga tillbehör kan du gott snegla på sauvignon blanc från gamla världen, framför allt till ljusare kött som kombineras med krispiga grönsaker.

De röda klassikerna till grillat kött är förstås shiraz/syrah med sin lite rökiga karaktär eller en zinfandel med sin täta kryddighet och frukt. Även cabernet sauvignon brukar vara ett säkert kort när man inte vet vad man ska välja. Mörkare roséviner funkar också bra till grillat kött, gärna med inslag av merlot, cabernet sauvignon eller pinot noir. Skippa de allra ljusaste rosévinerna från gamla världen, de brukar bli lite för tunna.


Vin till grillad fisk

Grillad, fylld röding med dillslungad potatis och citronsåsAtt köpa en hel fisk att grilla är trevligt. Fyll den med smaker som du gillar så som örter, citron och smör. Fisk grillas bäst på halster, på ett silikonnät eller uppträtt på spett. Två parallella spett i varje bit gör att de inte rullar runt på grillen.

Med en klassisk smaksättning av örter och citron är det klokt att välja ett vin med liknande toner av citrus och färska örter. Här kan en sauvignon blanc sitta fint då dessa viner ofta har ofta smak av nässlor, citrus och mineral.

Väljer du en fetare fisk med fetare inslag, exempelvis lax med örtsmör eller en fet sås så som aioli eller bearnaise, gå då istället på en smörig chardonnay eller ett mjukt och fruktigt rödvin. Matcha liknande smaker i maten med liknande smaker i vinet. Gör detsamma med struktur; ju lättare mat, desto lättare vin. Rosévin passar förstås till det mesta, däribland grillad fisk, framför allt roséviner från Österrike och Frankrike.

Vad ska man välja för vin till skaldjur?

Till grillade skaldjur passar det ofta med lite krispigare viner. En frisk chablis såväl som en sauvignon från nya världen brukar passa bra. Även här gäller förstås regeln med smaksättning; smaksätter du med syrliga toner, välj då ett syrligare vin. Mousserande är förstås lyxigt till skaldjuren och brukar möta upp sältan som finns i dessa på ett fint vis. Vi får heller inte glömma hur bra det funkar med rosé, både i stilla och bubblande utförande. Tänk på att skaldjur lätt blir torra och tråkiga om de får ligga för länge på grillen.

Vin till grillade skaldjur med hetta

Vill man ha lite mer sting i skaldjuren kan man smaksätta mer vitlök och chili. Till hetta vill man ha sötare och mjukare viner. Eftersom skaldjur är mjuka i sin struktur och smaksättningen oftast innehåller fett passar det extra bra med riesling. Riesling har just lite av den här oljiga petromliumkaraktären som gifter sig bra och tar hand om hettan. Även gewürztraminer, ett fruktigt rosévin eller mousserande rekommenderas till hetare mat.


Vin till grillad kyckling

Grillad Caesar-salladTill grillad kyckling är pinot noir alltid ett säkert val – från nya världen om tillbehören är kraftigare, och från gamla världen om de är lättare. Även rosévin – så klart, är ett passande alternativ. Kolla efter rosévin gjort på druvan syrah för en trevlig matchning.

När man grillar Beer Can Chicken brukar många välja lite kryddigare smaksättning på kycklingen i och med den rub som stryks på. Välj då ett vin med lite mer struktur, till exempel cabernet sauvignon eller zinfandel.

Är ruben kryddig och het, välj ett fruktigt vin i rosa eller rött. Tänk på att kyckling ska ha en innertemperatur på 75°C i köttet och cirka 85°C intill bitar med ben. Varför inte satsa på en härligt grillad Caesar-sallad eller enkla kycklingfiléer med potatissallad?


Vin till vegetariskt och grönsaker

Grillade vegetariska bönbiffarAllt fler lägger vegetariska rätter på grillen. Burgare med vegetariska biffar eller svamp är vanligt, såväl som olika grönsaksspett, grillad kål och matiga grönsakspaket. Precis som till all annan typ av mat gör man rätt i att välja ett vin som har samma struktur som maten.

Är maten fyllig och krämig med mycket struktur kan man välja ett robustare vin. Är de grillade grönsakerna mjuka i sin konsistens, och kanske lite lätta, är det bättre att välja ett lättare vin.

Smaksätts maten med citrusfrukter, creme fraiche eller vinäger passar ett vin med lite högre syra. Till gröna grönsaker så som sparris, zucchini, grön paprika och gröna blad får man däremot vara lite på sin vakt. Dessa innehåller nämligen mycket beska som är svår att para med vin. När dessa grönsaker tillagas och saltas försvinner dock lite av beskan. Välj med fördel sauvignon blanc eller en torr riesling. Rosé och vitt vin är utmärkta val till grillade grönsaker. Adderar man grillolja, bbq-smak och feta såser kan man även involvera röda viner utan problem.


Vin till grillad dessert

Grillad GinoAtt grilla desserten är en perfekt avslutning på en riktigt trevlig grillkväll. Grillen är ändå igång så varför inte lägga på lite frukt för att ta tillvara på den fina glöden? Klassikern är förstås grillad banan som man sedan river mörk choklad över. Även jordgubbar, mango, nektarin och ananas passar utmärkt att grilla på spett eller i en grillwok. Servera med glass, kesella eller riven kokos.

Har du friska inslag i efterrätten, exempelvis citron, apelsin eller lime, då passar det med ett friskt vin. Satsa på sauvignon blanc eller en riktigt torr riesling. Även mousserande eller champagne passar fint.

Använder du rena frukter eller adderar något sött passar det bra med lite sötare dryck i glaset. Här passar en halvtorr riesling, gewurztraminer, tokai eller viner av sorten late harvest. Får frukten sällskap av choklad kan man gott välja ett rött vin, exempelvis portvin eller madeira.

Taggat med:GrillatMat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år