Fem snabba om Bordeaux - Vinston

Fem snabba om Bordeaux

5 snabba fakta om Bordeaux

Få har undgått att Bordeaux är en av världens främsta vinregioner. Och efter en tid i dvala är distriktets viner på väg tillbaka. Men vad är det som gör Bordeaux så speciellt? Vi delar med oss av fem snabba fakta som en introduktion till vindistriktet Bordeaux.

  1. Några av världens mest eftersökta och dyraste viner kommer härifrån. Till exempel Château Mouton-Rothschild.  Från Bordeaux kommer även viner med enorm lagringspotential. I Bordeaux produceras 90 % röda viner men även vita och söta viner, roséviner och mousserande Crémant de Bordeaux. De röda vinerna från Bordeaux finns i många olika stilar. Generellt sett dominerar mörk frukt såsom svarta vinbär och plommon, ackompanjerat av viol, grafit och cederträ.
  2. Bordeaux är beläget vid Frankrikes atlantkust. Floden Girondes två bifloder Dordogne och Garonne delar in Bordeaux i “västra stranden”, “högra stranden” och “entre deux mers” vilket är området emellan de två stränderna. På västra stranden, i Médoc dominerar Cabernet Sauvignon och på högra stranden, i Pomerol och i Saint-Émilion trivs Merlot bättre.
  3. En klassificering från 1855 bestämmer fortfarande många av producenternas status och det pris de kan ta för sina viner på den internationella marknaden! Klassificeringen delar in Médoc (vänstra stranden) i fem olika klasser. Från så kallade “förstaslott”, Premier Cru Classé, till “femteslott”, Cinquième Cru Classé. Viner från förstaslotten kan gå loss på tusentalskronor och är ofta investeringsobjekt. Å andra sidan kan viner från exempelvis fjärde- och femtslott ge mycket värde för pengarna.
  4. Bordeaux är även den största vinregionen som finns på vår planet. Med 7500 producenter och 120 000 hektar vinodlingar produceras årligen  75 miljoner lådor vin. Som en jämförelse hade HELA Australien 135 000 hektar planterade under 2018.
  5. Bordeaux är ett ideal för vinregioner världen över. Begreppet Bordeaux Blend är välkänt och syftar till viner som hämtat inspiration från Bordeaux’s klassiska druvblandning av Cabernet Sauvignon och Merlot. Cabernet Sauvignon ger struktur och aromer av svarta vinbär, medan Merlot bidrar till fruktighet och fyllighet. Som alltid i vinvärlden, är dock Bordeaux’s terroir så pass unik att det blir svårt att efterhärma.
Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år