En guide till Riojas röda viner - Vinston

En guide till Riojas röda viner

Vad är skillnaden i smak mellan Crianza, Reserva och Gran Reserva? Vilka druvor ingår i Rioja? Och vilka producenter är mest spännande just nu? I Vinstons guide till Riojas röda viner ger vi svar på dessa frågor och lite till.

Vi börjar med lite geografi. Distriktet Rioja finner vi i norra Spanien och närmare bestämt vid floden Ebro. Större delen av Rioja (43 885 ha) ligger i området La Rioja i nordöstra Spanien – men vinregionen Rioja sträcker sig även upp till Baskiska Alava (12 934 ha) i nordväst och Navarra (6774 ha) i nordöst.

Själva Rioja – totalt 63 500 ha, kan delas in i tre distinkta delar med olika klimat och jordmån. Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Oriental, som förut kallades Rioja Baja. Regionens huvudstad Logroño med sin kända tapasgata Calle Laurel utgör hjärtat i regionen.

Rioja Alta ligger till väster om Logroño och inkluderar den klassiska vinstaden Haro. Rioja Alavesa hittar vi norr om Ebro i den baskiska provinsen Alava. Både Alta och Alavesa karaktäriseras av ett Atlantinfluerat klimat, vilket ger friska temperaturer och mer nederbörd i denna del av Rioja. Det går att se på växtligheten i denna del av Rioja, här är det otroligt grönt och vackert. Jordmånen består av kalkrik lera, vilket är bra för druvornas mognad.

Rioja Oriental är istället ett stort område söder om Logroño, där influensen av Medelhavsklimat är betydligt mer markerad. Här är medeltemperaturen högre, och jordarna består i högre utsträckning av järnrik lera.

Druvor

Riojas vinlagstiftning tillåter 5 blå druvor för att producera röd Rioja: Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano och Maturanta Tinta. Den druva som är mest vanlig i Rioja Alta och Alavesa, och hittills i Rioja överhuvud taget, är Tempranillo.

Tempranillo tros komma från Rioja, och upptar mer än 75 % av områdets totala vinodlingsareal. Namnet kommer från spanskans temprano, “tidig”, vilket innebär att druvan mognar tidigt. Tempranillo tjocka skal och hög syra, vilket ger viner med djup färg och en strukturerad munkänsla som blir allt mer sammetslen med tid på fat och flaska.  Det är en mångsidig druva som kan ge allt ifrån mjuka, rödbäriga viner som påminner om färska hallon och björnbär, till strukturerade viner med mörk frukt, snyggt integrerade ekfatstoner och lång lagringspotential. Tempranillo är utspridd över Spanien men har olika namn: Cencibel i Castilla La Mancha, Tinto del País och Tinto Fino i Ribera del Duero. Den andra druva som är allra viktigast är Garnacha, en druva som kompletterar Tempranillo på ett bra sätt. Den ger fylliga viner med mycket frukt och alkohol.

Lagring – Crianza, Reserva och Gran Reserva

När lagring på små ekfat via immigranter från Bordeaux introducerades i Rioja skapades en ny stil. Fatlagringen skapar en långsam avdunstning, vilket koncentrerar vinet. Det ger också en långsam luftning eller mikro-oxidering, något som gör att tanninerna polymeriseras, helt enkelt blir en slags sediment i fatet. Eftersom både färg och struktur sitter i vinets tanniner, ger lång tids lagring på fat både en silkeslen textur på vinet och en blekare färg.

Beroende på lagringsprocessen kan Rioja delas in i fyra kategorier, vilka vi kan särskilja genom färgen på baksidesetiketten.

Joven: en kategori som beskriver ursprung och årgång. Viner som säljs inom ett till två år efter skörd vilket bevarar deras fräscha, fruktiga karaktäristik.

Crianza: viner som lanseras på marknaden tredje året efter skörd, och har tillbringat minst 1 år på fat och 1 år på flaska. Fortfarande ett ungt vin med mycket fruktighet, kan vara tanninrikt och med inslag av fat.

Reserva: viner som lagrats i minst 3 år, varav 1 år på fat och 2 år på flaska. Balanserade, eleganta viner med mjukare tanniner än Crianza. Det finns både fruktighet och inslag av ekfat.

Gran Reserva: viner som lagrats i minst 5 år, varav minst 2 år på fat. Mjuka, finlemmade viner med elegant karaktär. Här är det mogna toner så som tobak, torkad frukt, örter och läder som dominerar. Tanninerna är mjuka.

Vad är skillnaden mellen “modern” och “traditionell” Rioja?

En modern rioja betonar vikten av vingård och fruktighet, snarare än karaktär av fat. Stilen är djup, fyllig och fruktig. Perfekt för dig som gillar viner med kraft! Pionjärer inom denna stil är Bodegas RODA och Bodegas Ramón Bilbao. Producenter av modern Rioja fokuserar gärna på enskilda vingårdslägen eller ett fåtal olika vingårdar. Man vill att den specifika vingården såväl som årgångarnas olika nyanser ska upplevas i vinerna. Ekfat används men de är snarare franska än amerikanska. Franska ekfat ger en mer diskret fatton, och tillför en elegant kryddighet till vinerna. Traditionell Rioja å andra sidan är mjukare och har fått en större influens av en lång tids lagring på ekfat. Det kan ge aromer av vanilj, dill och torkat läder. Vaniljtonerna kommer av att amerikanska ekfat i större grad används för att lagra Rioja av traditionell stil. Vinerna kan vara blandade från olika lägen, och är utvalda för att komplettera och balansera varandra. Båda stilar har sin charm!

Vilken mat passar till Rioja?

Moderna Rioja kan njutas som den är eller kombineras med mer kraftfull mat. Dess intensiva karaktär gör att det klarar kraftfulla rätter med mycket smak. Modern Rioja är även idealisk för tapas och annan typ av plockmat. Givetvis passar även traditionella riojaviner till spansk mat. Väljer man elegantare rätter kommer vinet dock lite extra bra till sin rätt. Vinerna passar förstås strålande till ett fat Pata Negra eller liknande skinka – i all sin enkelhet. Knepet är att inte ha allt för krävande mat utan att hålla smakerna rena och inte allt för kraftfulla till den traditionella riojan. Svampsoppa är en god idé…

Vintips: en modern och en traditionell Rioja

Ramón Bilbao Edición Limitada

119 kr, nr 78293

Ett typexempel på modern Rioja av 100 % Tempranillo. Doften är djup och nyanserad med inslag av solvarma björnbär, plommon, nejlika, choklad och kryddor. Smaken är stor och fyllig smak med balanserad fruktsyra. Vinet har toner av solmogna björnbär, plommon, choklad, tobak och kryddnejlika. Eftersmaken är lång och ihållande.

Edición Limitada är gjort på de viner som egentligen skulle gå till Ramón Bilbao’s toppvin Mirto. Efter en strikt selektering blir det varje år en viss mängd vin över, som av olika skäl inte når upp till de hårda kraven för Mirto. Detta vin buteljeras istället som Edición Limitada. Du kan hitta vinet här. 

Montecillo Reserva

159 kr, nr 88549

En traditionell Rioja, även denna av 100 % Tempranillo. Doften är mycket välbalanserad, med inslag av mogna mörka bär, vanilj, choklad och rostade fat,  samt kryddiga toner av eukalyptus och fänkålsfrön. Smaken är medelfyllig med mjuk frukt och inslag av plommon, svarta vinbär och en tydlig fatkaraktär. Ekfaten tillverkas av eget tunnbinderi. Bodegas Montecillo är en av de få företag i Rioja som har kvar egen tunnbindare.

Du hittar vinet här. 

Taggat med:Mat & vin

Relaterat

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år