Recept och vintips till påskkycklingen - Vinston

Recept och vintips till påskkycklingen

Här hittar du recept till påskkycklingen. Varför inte njuta av dessa kryddiga kycklinglår med vårprimörer och gräddsås till påsk?

Recept och vintips till påskkycklingen

Enkelt recept till påsk

Kycklinglår är en styckningsdetalj som många blandar ihop med kycklingklubban. Medan kycklingklubban består av hela kycklingens lår och ben är låret den mindre och saftigare biten som sitter högst upp på benet. På denna har man alltså tagit bort den yttersta delen som går under namnet kycklingben eller drumstick. Tack vare att detaljen har benet kvar blir den saftig och inte lika torr som exempelvis en kycklingfilé. Eftersom skinnet sitter kvar får man också ett saftigare slutresultat.

Fyll gärna med något gott under skinnet och brassa på temperaturen så att skinnet får en knaprighet. Det blir riktigt gott när man vill variera kycklingrätterna. I vanliga fall kan kyckling komma i skymundan när man väljer kraftiga viner. Adderar man dock mycket smak och fett till kycklingen – här i form av gräddsåsen, går det bra.

Kryddiga kycklinglår med vårprimörer och gräddsås

Kryddiga kycklinglår med vårprimörer och gräddsås

För: 4 personer

Ugnslagad kyckling:

1 kg kycklingbröst
salt, peppar, persillade

Vårprimörer:

900g små potatisar
8 små morötter
1 knippe knipplök
1 knippe sparris
1 citron

Gräddsås:

1/2 gul lök
1 morot
1 dl vitt vin
1 dl vatten
4 msk kycklingfond
2 dl grädde
salt, peppar
1 msk färsk, hackad timjan
1 msk färsk, hackad rosmarin

1. Tina kycklingbrösten. Ringla smör i en ugnsform och lägg ner kycklingbrösten med skinnet kvar. Krydda på båda sidor. Ställ in i 30-40 minuter i 225°C.

2. Gnugga potatisen ren och koka den i 15 minuter i saltat vatten. Slå av vattnet och ha ner potatisen i en ugnsfast form. Ringla över olja och ställ in formen i 20 minuter i 225°C.

3. Halvera morötter och skär av de träiga ändarna på sparrisen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och sjud morötterna i 3 minuter. Ha ner sparrisen och låt det sjuda ytterligare 2 minuter. Slå av vattnet. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek morötter, sparris och knipplök några minuter med salt och peppar så de får fin yta.

4. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad lök och morot. Låt det mjukna så löken blir genomskinlig och slå sedan på vitt vin och vatten. Låt det hela koka ner till halva mängden vätska återstår. Sila av grönsakerna och ställ tillbaka kastrullen med reduktionen på spisen. Slå på kycklingfond och grädde. Låt det puttra ihop och smaka av med kryddor.


Madeleine LandleyRecept och vintips är exklusivt
framtagna för Vinston av
Madeleine Landley, Landleys kök.

Taggat med:FågelPåsk

Vinston.se och informationen på denna webbplats tillhandahålls av VinNet AB och bolag i samma koncern. VinNet AB ingår i Solera Beverage Group Sweden med Solera Sverige AB som moderbolag i Sverige. Övriga bolag i koncernen är Prime Wine Sweden AB, Mondo Wine Sweden AB, Urban Beverages AB och Multibev AB. Vinstons syfte är att till marknaden och privatpersoner tillhandahålla kvalitativ information om vin och andra alkoholhaltiga drycker, samt att marknadsföra de produkter som tillhandahålls av Solera Beverage Group Sweden.

Välkommen
till Vinston

Vinston är en webbplats som marknadsför vin och alkoholhaltiga drycker från Solera Beverage Group Sweden. Vårt syfte är att inspirera, informera och göra tillvaron ännu trevligare för dig som gillar mat och dryck i kombination. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.

Jag är över 25 årJag är under 25 år