Vin till ostbrickan
Vad väljer du för vin till ostbrickan? Här hittar du lite olika förslag på ostar och vin som passar väldigt bra ihop.
Tips på vin till ostbrickan
Efter januaris viloperiod är det många som återigen är sugna på umgänge när vi går in i februari. Det är nu en perfekt tid för varma soppor och mustiga grytor men för den som hellre lägger tid på njutning än matlagning är det även en utmärkt idé att bjuda på en matig ostbricka med vin till. Idag tipsar vi om ett rött och ett vitt vin och några ostar som passar perfekt till.
Ingen har väl missat att ost och vin är gott ihop. Vad man däremot ska tänka på, för att få till de där smakkombinationerna som får gomseglet att sjunga, är att kombinera rätt typ av ost och vin. Precis som viner skiljer sig åt vad gäller stil och smak så finns det ju en hel uppsjö av olika ostar. Till de två viner vi rekommenderar idag bör man unvika de allra kraftigaste mögelostarna, för att istället satsa på milda och krämiga ostar av komjölk, liksom ostar med markerad sälta. Vi föreslår nedan ostar i sällskap av ett gott lantbröd och spröda kex:
– Manchego
– Cheddar
– Lagrad Herrgård
– Gräddädel
Intensiv zinfandel
Montico är en smakrik zinfandel med en intensivt fruktig och kryddig smak. I denna stiliga flaska samsas smaker av mörka körsbär, björnbär och plommon.
Förutom ovan föreslagna ostar passar vinet utmärkt till rätter på kyckling och fläskkött.
” Montico The Italian Zinfandel
Artnr: 79075 | Pris: 89:-
Ursprung: Italien | Alkoholhalt: 13,5%
Druva: zinfandel
Aromatiskt vitt
Här har vi ett halvtorrt och mycket aromatiskt vitt vin, med en fint balanserad syra. Dofter och smaker bjuder på inslag av aprikos, lime, vita rosor, persika och päron.
Förutom ett gott tillbehör till salta och krämiga ostar, är det här ett utmärkt allroundvin.
” Prohibition White Blend
Artnr: 6726 | Pris: 49:-
Ursprung: USA | Alkoholhalt: 12,5%
Druvor: riesling, chardonnay, muscat